Galériával

2022.08.14. 13:53

A falualapítókra emlékeztek Császártöltésen

Minden évben augusztus második hétvégéjén rendezik meg a Falualapítók Ünnepét a császártöltési családok. A régi öregek 1743 augusztus 11-én kapták meg Patachich Gábor kalocsai érsektől a telepítő levelet. Ez a nap számít az újkori falu születésnapjának, amikor is Schweibert Miklós akkori elöljáró vezetésével, mintegy 45 sváb család érkezett a Töltésre.

Barta Zsolt

A legkiemelkedőbb diákok kaptak elismeréseket a Császártöltés Fejlődéséért Közalapítványtól

Fotó: Barta Zsolt

 A mostani hétvégén már pénteken megkezdődött az ünnep, egy tucat nyitott pince várta a vendégeket, hogy bemutassák a borászok a legjobb italaikat, mint ismert több mint 600 hektáron terem a szőlő a település környékén. 

Takácsné Stalter Judit polgármesterhírportálunknak elmondta, hogy pénteken a falu legelső polgári emeletes házában megnyílt a Sváb Értéktárház, itt az 1743-ban alapított település máig is létező, látható, érinthető értékeit tekintheti meg az érdeklődő. Másnap gyermekek számára rendezett kézműves foglalkozással, illetve a ligetben tartott Falusi Olimpiával folytatódott a programsorozat. 

Este a főtéren a Teleház előtt, elismerések átadásával folytatódott a nap. A falu helyi alapítványa a a legkiemelkedőbben tanuló diákoknak nyújtott át elismeréseket, illetve a település tűzoltó egyesületének és a polgárőrök áldozatos munkáját is oklevéllel ismerte el 

Ezt követően Lakner László hegyközségi elnök az idei helyi borversenyen 15 termelő 76 mintával nevezett. Minták közül 21 aranyat, 30 ezüstöt, 21 bronz érmet négy pedig oklevelet érdelet ki. A kategóriákon belül Góhér Zoltán Olasz Rizlingje, Lakner István Királyleánykája, A Szemerey Pincészet Flóra Rozéja, és Mendler Pince Vörös cuvée-je lett a legjobb. Ezen cégek tulajdonosai locsolhatták meg a Táncoló Sváb szobrát. Az est vacsorával és utcabállal folytatódott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában