Bács-Kiskun

2022.08.06. 11:20

220 ezer otthonba kopoghatnak be a számlálóbiztosok

Bács-Kiskun megyében nagyjából ennyi háztartást fog érinteni az ősszel induló, teljesen elektronikus népszámlálás, amelyen kötelező a részvétel, de október 1. és 16. között online is letudhatjuk.

Gábor János

dr. Rövid Irén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szóvivője

dr. Rövid Irén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szóvivője

Több mint tíz év után ismét pontosan kiderül, hogy hányan lakják Magyarországot: a 2011-es cenzus után idén október 1-től november 28-ig lesz népszámlálás, sorban a 16., amióta vezetnek ilyen statisztikát. Megyénkben – a korábbi adatok alapján – körülbelül 220 ezer ajtón kopoghatnak majd a számlálóbiztosok, tudtuk meg dr. Rövid Iréntől, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szóvivőjétől. A szakember hírportálunk kérdésére megerősítette: ez lesz az eddigi legzöldebb népszámlálás, hiszen a számlálóbiztosok most először nem papíralapú kérdőívvel, hanem tabletekkel fognak dolgozni.

A nepszamlalas2022.hu oldalon október 1–16-ig lehet önállóan kitölteni a kérdőívet, erről, illetve a további tudnivalókról mindenkit postai úton fognak értesíteni. A felkérő levelek várhatóan szeptember utolsó hetében landolnak a levelesládákban, és tartalmazni fognak háztartásonként egy-egy, 12 számjegyből álló belépési kódot, amivel az online kérdőívhez lehet hozzáférni. Október 17-től november 20-ig a számlálóbiztosok azokba az otthonokba fognak csak bekopogni, amelyekből online nem érkezett vissza kitöltött kérdőív. 

Ha senkit nem találnak otthon, akkor értesítőt hagynak arról, hogy megkísérelték a kapcsolatfelvételt, és kérik, hogy a megjelölt telefonszámon vegyék fel velük a kapcsolatot, időpont-egyeztetésre. A számlálóbiztosok sikertelen kapcsolatfelvétel esetén többször ellátogatnak a címekre, hiszen a népszámlálás sikerességéhez mindenki részvételére szükség van – szögezte le dr. Rövid Irén, hozzátéve: országszerte körülbelül 28 ezer számlálóbiztos áll majd munkába, közülük 1500-an Bács-Kiskun megyében. Mindannyian plasztikkártyás igazolvánnyal és egyedi azonosítószámmal, illetve egy fényképes igazolvánnyal fogják igazolni magukat – utóbbi lehet például a személyi igazolványuk, vagy éppen az útlevelük is.

A népszámlálási kérdőívet magyar és angol nyelven lehet majd kitölteni, de a kitöltési segédlet 19 nyelven, köztük a hazánkban élő 13 nemzetiség nyelvén is elkészül majd, míg a fogyatékossággal élők számára akadálymentesen lesz elérhető.

– Ez az egyetlen teljeskörű lakossági adatfelvétel, és a népszámlálási törvény értelmében mindenki számára kötelező részt venni rajta. Ez nem csak azokra a magyar állampolgárokra vonatkozik, akik a népszámlálás kezdetén, vagyis 2022. október 1-jén Magyarországon élnek, hanem azokra is, akik ehhez képest kevesebb mint 12 hónapja élnek külföldön, ahogy olyan külföldi állampolgárokra is, akik akkor már legalább három hónapja hazánkban élnek – ismertette a szabályokat a szóvivő. 

– Szinte valamennyi kérdésre kötelező válaszolni; ez alól csak a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi-baráti körben használt nyelvre, a vallásra, az egészségügyi állapotra és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések kivételek. Ezekre ugyan önkéntes a válaszadás, viszont azt szeretnénk kérni mindenkitől, hogy ezekre is válaszoljanak, hiszen nincs másik adatforrás, amiből ennyire részletes képet lehet alkotni például a családi viszonyaikról, az egészségi állapotukról és a fogyatékossággal élő személyek életkörülményeiről – érvelt dr. Rövid Irén, megjegyezve, hogy a népszámlálás a legélesebb pillanatkép, ami egy társadalomról készíthető.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a KSH komoly adatvédelmi garanciákat vállal a 2022. évi népszámláláson, és ehhez komoly segítséget jelentenek a számlálóbiztosoknál lévő táblagépek, hiszen amint lezárják rajta az adott kérdőívet, az adatok rögtön a KSH e célra létrehozott, fokozottan védett szerverére kerülnek, egy olyan informatikai rendszer alá, amit a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jóváhagyásával hoztak létre. További garancia az adatvédelemre az, hogy az adatokat kizárólag összesített formában teszik majd közzé. 

Mint említette: azért rendkívül fontos a részvétel a népszámláláson, mert a következő hasonló felmérésig (ameddig ugye általában tíz év szokott eltelni) ezekre az adatokra támaszkodva vezetik tovább a népességszámot és a demográfiai változásokról (bevándorlás, elköltözés, születés és halálozás) szóló statisztikákat. Az ilyenkor begyűjtött adatok mindannyiunk életére hatással vannak 

– emelte ki a szakember, megemlítve, hogy például az adott régióra, vagy az adott településre vonatkozó fejlesztési programokhoz is ezeket a számokat használják fel. 

Ugyancsak a népszámlálás a legjobb támpont arra, hogy kimutassák a magyar társadalom nemzetiségi és vallási összetételét, vagy éppen iskolázottságát, foglalkoztatottságát, családi viszonyait, egészségi állapotát, lakhatási körülményeit. Fontos továbbá, hogy az esélyegyenlőséget, fogyatékossággal élők lehetőségeit támogató programokat szintén az itt kapott adatok alapján dolgozzák ki.

Ha a népszámlálással kapcsolatban további kérdése lenne, amire ebben a cikkben nem kapott választ, keresse bizalommal a KSH-t, illetve böngésszen az egyre bővülő információk között, a nepszamlalas2022.hu oldalon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában