Saját műsorral jelentkeztek

2022.07.01. 13:13

Visszatért a színpadra a kalocsai Thália Társulat

Régóta nem hallattak maguk felől a Thália Társulat kalocsai színészei, pedig a pandémia alatt még növekedett is a csapat létszáma. Bár közreműködőként sok városi rendezvényen vettek részt az utóbbi két évben, önálló fellépési lehetőségük a Covid árnyékában nem sok akadt. Most, hogy ismét saját műsorokkal állhatnak a közönség elé, a költő születési évfordulójához közeledve, egy Nagy László-emlékesttel jelentkeztek.

Gábor János

Fotó: Gábor János

 A napokban bemutatott hangjátékon kívül várható tőlük egy Rejtő Jenő-kabaréest is, de ennek ősbemutatója csak pár hónap múlva esedékes.

– Régebben sokat foglalkoztam Nagy Lászlóval, így elővettük, hogy készüljön belőle egy kora nyári műsor. Szerettük volna megerősíteni, hogy a költőnek mekkora jelentősége van a 20. századi magyar lírában és műfordításban – vázolta a társulat küldetését Balogh Csaba Zoltán. Az estet rendezőként is jegyző tag szerint a tudatosan összeválogatott műveket, köztük egy-egy rövid zongoradarabbal, nagyon alkalmasnak találták arra, hogy közönség előtt is bemutassák, hiszen az élő- és hangjáték sajátos elegyeként sikerült színpadra állítani. Mint mondta, a szerepeket nagyon demokratikusan osztották szét: ő odaadta a csapatnak a tematikában szereplő összes verset, amelyekből a társulat tagjai szabadon választhatták ki a számukra testhezállót.

A színész megjegyezte: nagyon jól jött a könnyebb felkészülést igénylő Nagy László-darab, hiszen a pandémia alatt nemhogy előadásokon, próbákon is alig tudtak részt venni, ráadásul több új tag csatlakozott hozzájuk, ami még inkább sürgetővé tette a szereplési lehetőségek megteremtését.

– Ebben nagyon jó partner a Tomori Pál Városi Könyvtár, hiszen meghívtak minket a költészet napjára, és ez a program is lényegében az ő felkérésükre született – árulta el Balogh Csaba Zoltán, megjegyezve, hogy szerencsés fordulat volt az is, hogy egy fiatal zongorista, Kapitány Áron repertoárja ugyancsak beleillett az est tematikájába.

– Nem csak ezen a műsoron dolgoztunk az utóbbi időben. Szeretnénk megvalósítani egy Rejtő Jenő-estet, ami a szerző kabarétémáiból állna. Itt nemcsak magukat a kabarékat szeretnénk bemutatni, hanem azt a 100–120 évvel ezelőtti miliőt is, amiben születtek. Elég jól álluk vele, így ősszel várhatóan megtarthatjuk a premiert – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában