Bács-Kiskun

2022.07.21. 06:55

Változtak a fiatalok munkavállalási elvárásai

Öt év után újra megszondáztatták a 18-25 éves korosztályt. A szakmai diákmunkák közvetítésére specializálódott Schönherz Iskolaszövetkezet a Z generáció munkával, valamint megélhetéssel kapcsolatos vágyait és elvárásait térképezte fel a közelmúltban.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

A nagyszabású kutatásban közel 1200 hallgató vett részt az ország összes egyeteméről és főiskolájáról, a válaszok pedig jócskán tartogattak meglepetést, hiszen a jövő munkavállalóinak véleménye több ponton eltér az öt évvel korábbi nemzedékhez képest. 

A kérdőívet 1169 fő töltötte ki. Kíváncsiak voltak a munkahelyválasztási preferenciákra, az elvárt munkakörülményekre és a fizetési igényekre. 2017-ben még a felnőtthöz méltó bánásmódért álltak ki a fiatalok, ma a home office lehetősége és a szabad alkotómunka már fontosabb számukra. 

Meglátásuk szerint 174 000 forint szükséges ma a havi megélhetéshez, de kiderült az is, hogy mekkora összeg esetén éreznék komfortosabbnak az életüket. A részletekről az iskolaszövetkezet adott tájékoztatást.

A mai fiatalok számára egy munkahelyen a TOP5 a következő: a rangsor első helyére nem meglepő módon a fizetés került, ugyanakkor nem sokkal maradt alul a rugalmas munkarend iránti vágy. Emellett a tudásbővítésre és szakmai tapasztatalatszerzésre vonatkozó igények kerültek be, és hogy mindezt megfelelő munkakörülmények között, jó munkahelyi hangulatban tehessék. Ha az irodai bejárás, illetve otthonról dolgozás közül kellene választani, akkor a diákok 60 százaléka a home office mellett voksol, de ha maguk oszthatnák be a munkahetüket, akkor annak felét otthon, másik felét pedig a munkahelyükön töltenék.

Rákérdeztek arra is, hogy milyen összeg jár a diákok fejében megélhetési minimumot illetően, valamint hogy mekkora lenne az az összeg, amelyből úgy érzik, komfortosan élnének. A minimumot tekintve nagyon szerteoszló a vélemény: 40 ezertől egészen 500 ezer forintig érkeztek válaszok, annak függvényében, hogy a hallgatók kollégiumban, albérletben vagy otthon laknak-e, de a válaszadók többsége szerint 100–250 ezer forint közötti tartományban lehet a megélhetéshez szükséges összeg. 

Az összes válasz átlagát tekintve havonta 174 000 forint kell egy diáknak a megélhetéshez. Ezt az összeget pedig tanulmányok mellett szakmai diákmunkával is meg lehet keresni.

A költőpénz aránya is megoszlik. Sokaknak a minimumhoz képest plusz 10–20 ezer forint már elég lenne ahhoz, hogy komfortosabban érezzék magukat a bőrükben. Nagy átlagban viszont havi 75 000 forint plusz segítene a fiataloknak, hogy szórakozásra, hobbira, utazásra és eszközvásárlásra is jusson az alapdolgok mellett. Egy egyetemista, főiskolás hallgató ma havi 250 000 forintot igényelne a kényelmesebb élethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában