Képekkel

2022.07.12. 11:49

Újsolt mellett leltek otthonra a megmentett gólyatöcsfiókák

A fokozottan védett madaraknak 250 ezer forint a természetvédelmi értékük.

Tapodi Kálmán

Gasztonyi Zselyke is szívesen kivitte részét a madarak gondozásából

Fotó: Tapodi Kálmán

Június első hetében, mesterséges körülmények között keltek ki a tojásokból azok a gólyatöcsfiókák, amelyek életüket emberi beavatkozásnak köszönhetik. A kiskunmajsai záportározó mélyítése után került víz alá két gólyatöcsfészek, a bennük lévő négy-négy tojással. Gasztonyi Dániel szanki mestersolymász és családja békalesen járt ott, amikor Botond fiuk felfedezte a fészkeket.

A szülőpárok később sem ültek vissza a fészkekre, így született a döntés: megpróbálják mesterséges körülmények között kikölteni a parányi, barna foltos tojásokat, melyeket előbb megvizsgáltak, és kiderült, hogy életképes madarak fejlődnek a héj alatt.

A tojásokból végül öt fióka bújt elő és adtak újabb feladatokat a ragadózó madarakat tenyésztő Gasztonyiéknak.

A fokozottan védett madarak emberi beavatkozásnak köszönhetően maradtak életben
Forrás: Tapodi Kálmán

Az apró szárnyasok azonban hamar megtanultak önállóan táplálkozni és szépen cseperedtek. A már tollas fiókák étrendjét sórákok, vízibolhák, piócák tették változatossá, de minapi látogatásunk során bemutatót tartottak legyek elkapásából is.

– Nem volt semmi tapasztalatunk, hogy miként kell gólyatöcsöket nevelni, de szerencsére gyorsan megoldódott ez a probléma, csak az élelmüket kellett biztosítani – mesélte Gasztonyi Dániel, aki arról is beszámolt, hogy az egyik madár elpusztult, mielőtt visszanyerte volna szabadságát.

A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai meggyűrűzték a madarakat Forrás: Beküldött fotó

A Kiskunsági Nemzeti Park szakembereivel többször egyeztettek a madarak további sorsáról és igyekeztek megfelelő vizes élőhelyet biztosítani a kis fészekhagyóknak. A lakhelyüket végül az újsolti határban jelölték ki. Szabadon engedésük előtt Pigniczki Csaba és Somogyi István természetvédelmi őrök meggyűrűzték a fiókákat, akik hevesen hadakoztak a művelet ellen. A megmentőik örömére azonban néhány perc múlva megkezdhették új otthonuk felfedezését.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazásán 2019-ben a gólyatöcs lett az év madara hazánkban. A gólyatöcs hosszú, piros színű lábai és fekete-fehér színe miatt kapta régen a székigólya népi elnevezést. A gólyatöcs Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Három évvel ezelőtt az év madarának választották a gólyatöcst Forrás: Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában