Segítségnyújtás

2022.07.10. 11:25

Több mint négy évtizede rendszeres véradó a bajai Fekete Ferenc

Rendszeres véradó Fekete Ferenc, aki idén már a 293. véradáson jelent meg néhány nappal ezelőtt. A segítőszándékú 64 éves úriember már 44 éve rendszeres véradó.

Márton Anna

Fekete Ferenc azért vált rendszeres véradóvá, hogy segíthessen másokon

Fotó: Molnár Hajnalka

Fekete Ferenc hírportálunknak elmondta, hogy ezek az alkalmak úgy jöttek össze, hogy a vérplazma adást is beszámította, amikre ma már a megyében csak Kecskeméten lehet jelentkezni.

Huszonévesen az öccsével együtt kezdtek véradásra járni, tulajdonképpen az édesanyjuk példája révén, akit a 60-as években mentővel vittek a véradásra. A kezdetekre úgy emlékszik vissza, hogy az elején még dunsztos üveghez hasonló üvegekbe vették le a vért a kórház területén, egy faházban a 70-es, 80-as években.

– Az elején még saját magunkon is nevettünk, kezdetben még falépcsőn mentünk az emeletre, egy üvegfal mögött voltak a véradós lányok és egy lyukon beadtuk a kezünket , majd dunsztos üvegbe levették a vérünket. Véradás után kaptunk egy kis vajat, Pick szalámit. Emlékszem, hogy életemben ott ettem először Pick szalámit. Ma már ételutalványt, csokit, vizet és beutalót is kaphatunk a gyógyvizes fürdőbe, ha szeretnénk. 

Nekünk az volt a célunk, hogy másokon segítsünk. Tudtuk, hogy az ismeretségi körünkben is voltak balesetek, műtétek. Ez jó dolog, hogy tudok segíteni,  ha anyagilag nem is, de legalább a véremmel. 

Három havonta ezt minden egészséges ember megteheti – fogalmazott Fekete Ferenc, akinek célja elérni a 300. véradást, ez idén még nem de jövőre teljesülhet. A rendszeres véradótól megtudtuk, hogy baráti körben fiatalabb korában is az volt a mérvadó, ha valaki rendszeresen, többször is adott vért.  

– Az a kedvesség amit kaptunk a nővérektől sokat jelentett nekünk. Nagyon segítőkészek, aranyosak voltak a nővérkék és nekünk ez jól esett – emlékezett vissza Fekete Ferenc, aki szakoktatóként dolgozott nyugdíjazása előtt, a tanulóival többször elmentek együtt véradásra, hiszen fontosnak tartotta, hogy a fiatalokat is rávezesse a segítségnyújtás ezen formájára.

Fekete Ferenc már két éve nem dolgozik, egy rotator köpenyszakadása volt a vállánál, a kórházi kezeléseket és a gyógytornát követően jelentkezett a Silver Fit edzőteremben. Ralbovszki Valéria nemzetközi fitnesz edző vezetésével végzi a gyakorlatokat. Rendszeresen edz és jól érzi magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában