Felújítás

2022.07.08. 06:55

Több mint 460 millió forint jut útépítésre Kerekegyházán

Két forgalmas utca felújítása fejeződött be nemrégiben Kerekegyházán. A beruházás közel 120 millió forintba került.

Gulyás Sándor

Balról: László Csaba, a  Harangpack Kft. cégtulajdonosa, Kürtösi Balázs a műszaki iroda munkatársa, Berente Antal lakó, Borbás Norbert kereskedelmi vezető és dr. Kelemen Márk polgármester

Fotó: Gulyás Sándor

– Kerekegyházán – az egyéb fontos fejlesztések mellett – évek óta folyamatosak az útfelújítások. A városvezetés kiemelt feladatának tekinti az önkormányzati tulajdonban lévő utak rendbetételét. Ennek eredményeként készült el a Dohány és a Farkas János utca aszfaltozása is. A kivitelezés költségeit a kormány, az egyes, 5000 fő feletti lakosságszámú településeket érintő beruházások támogatásáról szóló határozatában foglalt, egyedi támogatói döntése alapján megítélt 108,7 millió forintos támogatásából és 8,6 millió forintos önerőből finanszíroztuk. A rendelkezése álló keretből megvalósult a Dohány utca Baracsi utca–Dózsa György utca közötti szakaszának burkolatfelújítása 540 méter hosszúságban. Szilád burkolatot kapott a Farkas János utca Erdő utca–Dózsa György utca közötti szakasza 463 méter hosszan. Mindkét utcában kiépültek a csapadékvíz-elvezetést biztosító nyílt szikkasztóárkok – tájékoztatta hírportálunkat dr. Kelemen Márk polgármester.

Figyelembe véve, hogy a Dohány utcában található gazdálkodó szervezetek komoly kamionforgalmat bonyolítanak le, az útfelület megerősített, dupla rétegű aszfaltcsíkot kapott, valamint nemesített útpadkát és esővíz-elvezető árkokat alakítottak ki a szakemberek.

– Teljes szerkezetű új utat kellett építeni a Farkas János utcában, mert ott eddig csak földút volt. Ez az útépítés nemcsak az ott lakók számára fontos, hanem az utca névadójának, a Kerekegyházát 1856-ban újratelepítő Balatoni Farkas János emlékének is adózik, és így végre méltóvá válik az út minősége a névadóhoz. Folyamatban van a város leghosszabb és legforgalmasabb utcájának, a Széchenyi utcának a rekonstrukciója. A beruházás megvalósítására a kormány 258 millió forint támogatást nyújtott, melyhez az önkormányzatunk további 89,7 millió forint önerőt biztosított. A kivitelezők jelenleg a főbb csomópontok, útcsatlakozások előkészítésén, kialakításán dolgoznak. Terveik szerint belátható időn belül sor kerülhet a Fő utca és a lajosmizsei út felújítására is – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában