Beszámoló

2022.07.07. 06:55

Potyázók miatt kerülhet sokba a szemétszállítás Kalocsán

Jóval többet fizetnek a kalocsaiak, mint a falvakban élők, pedig onnan még drágább is elvinni a hulladékot a város melletti szeméttelepre, mint belterületről. Az évek óta fennálló, kiegyensúlyozatlan helyzet felülvizsgálatot igényel – állapította meg képviselői felvetésre dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere.

Gábor János

Komoly gond, hogy sok a potyázó, szerződéssel nem rendelkező háztartás

Fotó: MW-archív

A Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás éves beszámolójának múlt heti tárgyalásán került szóba a város régi problémája, nevezetesen az, hogy a kalocsaiak jelentősen többet fizetnek a szemétszállításért, mint más konzorciumi települések vagy akár a közeli községek lakói. Az továbbra is komoly gond, hogy a városban sok a potyázó, hulladékszállítási szerződéssel nem rendelkező háztartás. 

Ők alternatív módon, például illegális lerakókat hizlalva szabadulnak meg a háztartási szeméttől, ezzel még nagyobb kárt okozva.

Dr. Filvig Géza polgármester emlékeztetett: a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulást 2011-ben alapította 82 település önkormányzata, azzal a céllal, hogy közös pénzalapot, illetve érdekérvényesítő erőt teremtve biztosítsák és fejlesszék a szemétszállítást. A szervezet az általános tevékenységéről, projektjeiről és azok költségéről nyújtott be részletes beszámolót; ebben nemcsak a tavalyi, hanem a világjárvány előtt végrehajtott célkitűzéseket is sorra vették.

A dokumentum szerint technológiai fejlesztéseket hajtottak végre a felgyői hulladékfeldolgozóban, új szállítójárműveket szereztek be (mintegy 110 millió forint értékben) a társulás területére, viszont gyakorlatilag nem zajlott érdemi munka a környezettudatos szemléletformálás tekintetében. A hiány pótlására új megoldás született: a PR-ral és szemléletformálással kapcsolatos teendőkre szánt összeg kedvezményezettjei mostantól a konzorciumi tagok, vagyis maguk az önkormányzatok.

A téma tárgyalásánál Király Róbert képviselő hozzászólásban jelezte: egy évekkel ezelőtti megállapodás értelmében a város még mindig nagyon kedvezőtlen helyzetben van, hiszen a lakosság kétszer akkora szemétszállítási díjat fizet, mint néhány másik – akár Kalocsánál nagyobb – konzorciumi település vagy a régióban lévő falvak lakossága. Ezt logikátlannak érzi, főleg annak ismeretében, hogy a községekből jóval drágább a Kalocsa melletti telepre szállítani a hulladékot, mint belterületről. A városatya ez úton is sürgette, hogy az önkormányzat tegyen valamit az ügyben, és igyekezzen elérni igazságosabb feltételeket.

Filvig Géza megköszönte a felvetést, amit felülvizsgálatra érdemesnek tart, bár úgy véli, hogy a megváltozott piaci viszonyok miatt nehéz megmondani, hogy melyik település díja sok, melyiké kevés. 

Megjegyezte: abban teljesen biztos, hogy a rendszerben túl sok a potyautas, vagyis a szerződéssel nem rendelkező lakos, így szaporodik a rendszeres felszámolást igénylő, ezáltal jelentős pluszköltséget termelő illegális hulladéklerakók száma. A szolgáltatás amúgy elfogadható színvonalon működik a városban, ahogy a szelektív hulladék elkülönítése is, viszont szerinte van mit javítani az üveggyűjtő szigetek kezelésén, hiszen ezt sokan még mindig nem rendeltetésszerűen használják. Megismételte: egyetért a felülvizsgálat szükségességével, amire rögtön fel is kérte a jegyzőt, majd jelezte, hogy akár már a következő testületi ülésre visszakerülhet a téma, addigra remélhetőleg sikerül megállapítani, hogy a Kalocsára érvényes díj megfelel-e a szolgáltatás ellenértékének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában