Galériával

2022.07.28. 13:55

Nyári napközis tábort szervezett a cigány önkormányzat Halason

Sokéves hagyomány, hogy a nyári szünidőben napközis tábort és a pótvizsgákra való felkészítő tábort szervez a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a Rostás László Cigány Közösségi Házban. Idén is sok érdekességgel készültek a szervezők, valamint az általános iskolások mellett mostantól a pótvizsgára készülő középiskolásokat is várják a felkészítő táborba.

Pozsgai Ákos

A rendőrsisakot és a bilincset is kipróbálták a gyerekek.

Fotó: Pozsgai Ákos

Gyerekzsivajtól volt hangos a Tó utcai cigány közösségi ház kedd délelőtt, ahol a nebulók ottjártunkkor éppen egy Skoda Kodiaq rendőrautót igyekeztek birtokba venni. Mindenki a kormány mögé akart ülni, valamint a kék villogó, a rendőrsisak és a bilincs volt a legizgalmasabb eszköz, amire a gyerekek kíváncsiak voltak.

Ördögh Géza rendőr főtörzsőrmester, balotaszállási körzeti megbízott igyekezett mindent megmutatni a járőrautóból és a hozzá tartozó felszerelésekből. A „rendfenntartásban” az iskolaőrök igyekeztek segíteni, akiket már a tanév során megismerhettek a gyerekek.

Évek óta megszervezzük a nyári napközis tábort, rendszerint naponta tizenöt-húsz gyerekre vigyázunk itt a közösségi házban – mondta el Szabó Tünde, a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki elárulta azt is, hogy igyekeznek érdekes programokat szervezni a számukra. A teljes ellátás mellett jut lehetőség palacsintázásra, hűsítő gyümölcsök fogyasztására is.

A programok szervezésébe évek óta bekapcsolódik a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság is, Farkasné Wodring Zsuzsanna rendőr őrnagy, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó a tábor minden napján tart előadást a gyerekeknek a nyári szünet veszélyeiről és a magával hozott különböző ügyességi játékokkal játékos formában tanítja meg a gyerekeknek, hogy mit szabad, és mit nem. 

A napközis tábor nem titkolt célja az is, hogy a gyerekek ne féljenek a rendőröktől, hanem legyenek feléjük bizalommal. Ezt nem nehéz elérni, mert a gyerekek többsége jól ismeri az iskolából Zsuzsa nénit, akit néhányan tanítónéninek is szólítanak, hiszen az őrnagy asszony sokat van velük tanév közben is. A nyári tábor adta kötetlenebb forma pedig még inkább szorosabbra fűzi ezt a gyerekekkel való kapcsolatot, akik mindig érdeklődve figyelik, amit Zsuzsa néni mond.

A napközis tábor emellett meglepetéseket is szokott tartani a gyerekek számára, volt, hogy a Balatonra mentek el fürdeni, máskor pedig Budapestre kirándultak, ahol a Parlamentbe is ellátogattak, és ahol Bányai Gábor, Kiskunhalas egyéni országgyűlési képviselője látta vendégül a népes gyereksereget. Sok egyéb mellett megnézték a kupolateremben kiállított Szent koronát, a felsőházi üléstermet és az Országház legnagyobb teraszáról a Dunára táruló látképet – mesélte Szabó Tünde, aki arról is beszélt, hogy idén is megszervezik a pótvizsgára készülőknek a kéthetes felkészítő tábort.

Augusztus elsejétől, jövő hét hétfőtől szintén a cigány közösségi házban, történelem, matematika, magyar irodalom-és nyelvtan, illetve angol nyelvből pótvizsgára való felkészítő tábor indul, idén a először az általános iskolások mellett középiskolások számára is, és ahova nemcsak a roma gyerekeket, hanem bárkit jelentkezhet, akinek segítségre van szükséges a felkészüléshez. Előzetesen a 77/528-066-os telefonszámon lehet jelentkezni munkanapokon reggel 8 órától délután 14 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában