Szünidő

2022.07.01. 19:55

Néptáncot tanultak a gyermekek a tassi nyári táborban

A néptánctanulás jegyében szervezett nyári tábort a tízéves korosztály számára a Tassi Kulturális Egyesület. A kétnapos programnak a Duna parti Ifjúsági Tábor adott helyet.

Gulyás Sándor

A gyermekek a Kunszentmiklósi Néptáncegyüttesés a Szederinda Néptánc Egyesület tagjai irányítása mellett sajátították el az alapokat. Fotó: Gulyás Sándor

– A tábor megrendezését pályázati forrásból valósította meg egyesületünk, ahol a népi tánc kapta a főszerepet. A gyermekek a Kunszentmiklósi Néptáncegyüttes, Ivanics László és a szalkszentmártoni Szederinda Néptánc Egyesület tagjai irányítása mellett sajátították el az alapokat. Emellett a kézművesség rejtelmeibe is belekóstolhattak a táborlakók. Ujszászi Erika a mézeskalács-sütéssel, levendulatasakok készítésével ismertette meg a helyi és a szalkszentmártoni gyermekeket, Kozma Ilonától kosárfonást, Szűcs Sándortól pedig a szalmagyűrűk megformálásának módját sajátították el. Vendégünk volt Berecz András ének- és mesemondó, valamint Lui bűvész is – mondta el hírportálunk érdeklődésére Baranyi Zoltánné, a Tassi Kulturális Egyesület vezetője.

A tizenkilenc éve alakult kulturális egyesület az első közhasznú civil szervezet volt a településen. 

A tagság kiemelt célként tűzte ki, hogy a községükben élő gyermekek, fiatalok, felnőtt és idős korosztály számára kulturális, hagyományteremtő, képességfejlesztő programokat szervezzen, összekapcsolva tevékenységüket a természet-, egészségvédelemmel és a környezetszépítéssel.

– Mindig arra törekedtünk, hogy lehetőség szerint valamennyi korosztályt kiszolgáljunk programjainkkal. Nem volt ez másképpen az idén sem. Tavasszal az alsó és a felső tagozatos diákoknak zenés előadásokat szerveztünk gyereknapra, Nagy Szilárd, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéssel díjazott előadóművész volt a vendégünk. Emellett folyamatosan tartunk kézműves-foglalkozásokat a fiataloknak. Pályáztunk és nyertünk egy kétmillió forintos támogatást a Magyar Falu Program pályázatán. A rendelkezésre álló összegből légvárat, sátrakat, padokat, focikapukat vásároltunk, melyek a rendezvények lebonyolításához nyújtanak segítséget. Reményeink szerint az év második felében is folytatni tudjuk tevékenységünket, érdekes és színvonalas programokkal színesítve településünk kulturális és sportéletét – tette hozzá Baranyi Zoltánné.

A kulturális egyesület tagjai jelenleg a tassi falunapra készülnek, amit a hagyományoknak megfelelően az önkormányzattal közösen rendeznek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában