Fejlesztés

2022.07.04. 07:00

Napelemes okospadokat helyeztek üzembe Kalocsán

A belvárosi Kubikus parkban, a Vajas-csatorna partján adtak át két napelemes okospadot, illetve egy elektromos és hibridautók töltésére alkalmas állomást a Digi­tális Jólét Nonprofit Kft., a gyártócég és a kalocsai önkormányzat munkatársai. A napokban megtartott átadón elhangzott: az eszközök egy nagyobb terv első elemei, hiszen a város szeretné, ha egyre több hasonló eszköz tűnne fel a köztereken.

Gábor János

A Vajas-csatorna partján adtak át két napelemes okospadot

Fotó: Gábor János

A fejlesztés helyi szervezését levezénylő Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. nevében Zsikó Zoltán ügyvezető emlékeztetett: a Digitális Jólét Program (DJP) törekvései egybevágnak a cég és az önkormányzat elképzeléseivel, és adta magát, hogy az első eszközök a Kubikus parkba kerüljenek, hiszen a helyszín elsősorban a digitális tartalmakat leginkább fogyasztó fiatalok körében népszerű. Dr. Filvig Géza polgármester a közeli játszótérre, sportpályákra és szabadtéri fitneszparkokra utalva megjegyezte: a terület eddig is nagyon jó adottságokkal bírt, de a színvonala most tovább javult. Hozzáfűzte: a digitális közösségi tér 16 millió forintos, száz­százalékos intenzitású pályázatból valósult meg. 

Balla Attila, a DJP vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese hangsúlyozta: a most telepített padok csak az első lépései az okosvárosprojektnek, de jól demonstrálják, hogy érdemes tovább építkezni. Örömmel vette, hogy az elektromos­autó-töltő is időben elkészült, hiszen elég hosszadalmas (4–6 hónap) az engedélyeztetése. Aláhúzta: a kalocsaihoz hasonló digitális közösségi térből már 40 további kivitelezése indult meg. 

A Kuube okospadokat gyártó budakalászi cég képviselői­től megtudtuk: kizárólag hazai fejlesztésű eszközről van szó, és eddig közel hetvenet telepítettek belőle. A Kalocsán látható típus alapára 1,5 millió forint, de létezik belőle fedett változat is. A vezeték nélküli és USB-csatlakozós telefontöltőkkel, valamint apró digitális kijelzővel ellátott napelemes utcabútor különböző hasznos adatokat jelenít meg, a légszennyezettség mértékétől a levegő hőmérsékletéig. Felvetésünkre közölték: a rongálástól 12 milliméter vastag üvegburkolat óvja meg a napelemet, de Kalocsa örök garanciás szerződést kötött. 
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában