Kecskemét

2022.07.14. 13:54

Nagyon népszerű a diákmunka idén nyáron

Paintball játékmester, barista kisegítő és cipőgyári diákmunka egyaránt elérhető még most a nyár közepén is. Az a fiatal, aki elmúlt 15 éves és dolgozni szeretne, van rá lehetősége. A diákmunka ezen a nyáron is nagyon népszerű, mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról. A tapasztalatokról Beke Ivett, a kecskeméti Meló-Diák iroda diák projektvezetője mesélt.

Sebestyén Hajnalka

A nyári szünetben a diákok nagyon sokféle munka közül választhatnak

Fotó: MW-archív

A diákmunka egész évben működik, 16 év felett, akár a tanév során is vállalhatnak munkát a fiatalok. A nyári szünetben ez a korhatár 15 év. Sokan élnek is a lehetőséggel.

– Ebben az évben az előző évekhez képest magasabb a diákok részéről a kereslet a nyári munkák iránt. A legcéltudatosabbak, az előre tervezők, már április végén, május elején jelentkeztek, így ők a teljes munkakínálatból választhattak. Ahogyan haladtak előre a hetek, sok diákmunka állás betelt, de még most július közepén is tudunk munkát ajánlani annak, aki dolgozni szeretne – mondta Beke Ivett. 

A kecskeméti Meló-Diák irodát nemcsak a helyi cégek, hanem a környékbeli vállalatok is keresik diák munkaerő igényeikkel. Így a tanulók több településből választhatnak, most például van lajosmizsei, félegyházi és tiszakécskei munka is.

– Nemcsak a dolgozni akaró diákok száma magas, szerencsére a kínálati oldal is bőséges. Egyre több a céges partnerünk, vannak újak is, akik idén először vették igénybe a diákmunka előnyeit. A cégek az élet nagyon sok területét képviselik. Vannak közöttük olyanok, akik kimondottan csak a nyári szünetre, a szabadságolások idejére keresnek diák munkaerőt. Akadt olyan cég is, aki ötven diákot alkalmaz az idei szezonban. Ugyanakkor egy élelmiszer, ruha üzlet vagy egy gyorsétterem egész évben fogadja a fiatalokat – tette hozzá a szakember.

A diákmunka kínálat nagyon sokszínű: a könnyű fizikai gyári munkától a gyorséttermi és bolti melón át a vendéglátásig bőségesen válogathatnak a fiatalok. 

– Sok a visszatérő diákunk. Közülük többen ugyanahhoz a céghez jelentkeztek, ahol tavaly is dolgoztak, vagy korábban is jól érezték magukat, elégedettek voltak. 

A fiatalok egy része egész nyárra vállal munkát, többen pedig egy-egy időszakra, néhány hétre vagy egy hónapra, hogy például összegyűjtsék a pénzt nyaralásra vagy fesztiválra 

– jegyezte meg a projektvezető. 

A diákmunkáért többnyire órabért fizetnek, ráadásul a bruttó bér egyenlő a nettó összeggel, hiszen a 25 év alattiak SZJA mentességébe ez a foglalkoztatási forma is beletartozik. 

– Az órabéreknél az előírt minimum 1150 forint, idén az árak jellemzően 1200-1300 forint körül mozognak, de ettől vannak magasabbak is, beosztástól és a diák képzettségétől függően. A 2000 forint körüli órabéreket inkább az egyetemisták érhetik el, tanulmányaiknak köszönhetően, vagy például egy gyorsétteremben magasabb pozícióban – fejtette ki Beke Ivett.

Aki még most szeretne diákmunkát vállalni, megteheti. Az internetes oldalon célszerű a regisztrációt elvégezni, így az irodába már csak a szerződés aláírásáért kell bemennie.

– Az online felületen bárki gyorsan, otthonában jelentkezhet. Az oldalunkon a meglévő üres állások is megtekinthetők, kiválaszthatók. Hozzánk csak egyszer kell befáradni, az aláírásért. 

Természetesen, ha kell, a regisztrációban is tudunk segíteni. Jellemzően azonban a fiatalok, ezt már maguk ügyesen, előre elkészítik a neten. 

Így gyorsabb nekik és nekünk is – összegezte a szakember. 

A diákmunka a tanév során is keresett, bár kisebb létszámmal. Elsősorban gyorséttermekbe és üzletekbe keresnek munkaerőt. A boltok főként szezonálisan, például ünnepek előtt várják nagyobb létszámmal a diákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában