Egy marad csupán

2022.07.04. 16:51

Megszüntetik a szelektív hulladékgyűjtőket Halason

Az illegális szemétlerakások miatt döntött úgy a képviselő-testület, hogy egyetlen szelektív gyűjtősziget marad a településen.

Pozsgai Ákos

Egy szelektívhulladék-gyűjtő sziget marad csak a városban

Fotó: Pozsgai Ákos

Megszünteti a város különböző pontján működő szelektívhulladék-gyűjtő szigeteket az önkormányzat, erről döntött a halasi képviselő-testület. A határozat szerint egy szelektív gyűjtősziget marad a város területén, az ipari parkban lévő hulladékudvarban fog működni. Az intézkedésre azért van szükség, mert egyre áldatlanabb állapotok vannak az illegális szemétlerakások miatt a hulladékgyűjtő szigeteken. 

Vécéülőke, mosdó, matrac, lámpa, kitört ablakok kerettel, ruhaneműk, kommunális és zöldhulladék, valamint építési törmelék fogadta néhány napja a vásárlókat a Vasút utcai festékbolt parkolója mellett elhelyezett szelektívhulladék-gyűjtő szigetnél. 

Hiába a térfigyelő kamera és a várható pénzbüntetés, ez sem tartotta vissza az elkövetőket, akik a kamerafelvételek szerint egy kisteherautóval vitték oda és pakolták le a rengeteg szemetet. 

A városban alig akad olyan szelektívhulladék-gyűjtő sziget, ahol ne hasonló látvány fogadná a járókelőket. 
A probléma nem kizárólag halasi jelenség, országszerte komoly gondot okoz, hogy nem megfelelően használják a szelektív lerakókat: hiába vannak azok különböző színekkel jelölve, a különböző típusú hulladékokat mégsem oda rakják, ahová valók. Ezt elégelte meg a halasi önkormányzat is és döntött a képviselő-testület a szelektívhulladék-gyűjtő szigetek megszűnéséről. 

– A szelektívhulladék-gyűjtő szigetek körül évek óta óriási mennyiségű kommunális hulladék keletkezik. Azzal, hogy a családi házak és a társasházak már rendelkeznek külön, saját szelektív- és kommunális hulladékgyűjtő edényekkel is, ezért ezeknek a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteknek a létjogosultsága lényegében megszűnt, nem töltik be azt a funkciójukat, hogy a lakosság a szelektív hulladékát tudja megfelelően elhelyezni.

 Ezeknek a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteknek a rendben és tisztán tartása komoly feladatot jelent a városi rendészetnek és a szemétszállítást végző szolgáltatónak is, úgy tapasztaljuk, hogy az elmúlt évek küzdelmei ellenére sem sikerült tisztán és rendben tartanunk ezeket a szigeteket 

– hangsúlyozta Fülöp Róbert polgármester, aki szerint a város tisztaságának megóvása érdekében a szemétgyűjtő szigetek felszámolása legkésőbb az idei év végéig megvalósul. 

Vincze Attila képviselő hozzászólásában azt kérte, hogy a hulladékszigetek megszüntetésével egy időben a családi házas övezetekben ellenőrizzék, hogy a sárga fedelű szelektívhulladék-gyűjtő kukákat mindenki felvette-e, illetve használja-e. Emellett a zárható szeméttárolók telepítésének gyorsítását kérte a polgármestertől, valamint, hogy a hulladékudvar hosszabb ideig tartson nyitva a lakosság részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában