Közlekedés

2022.07.11. 19:10

Kibővítette a parkolási engedményt a kalocsai testület

A belváros átmenő­forgalmának gyorsítására, a zsúfoltság enyhítésére és általában az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében kialakított parkolózónák szabályai nem mindenkire vonatkoznak. A helyi rendeletet az előző önkormányzati ciklusban alkották meg: a Szent István király út egy részén, illetve a Búzapiac téren jelöltek ki olyan parkolósorokat, amelyeket továbbra is ingyen, viszont kétórás időkorlátozással használhatnak az autósok. Ez alól a közeli ingatlanok tulajdonosai kérhetnek csak felmentést, háztartásonként egy gépjárműre.

Gábor János

Időkorlátozás mellett is zsúfoltak a belvárosi parkolózónák. Fotós: Gábor János

A most regnáló városvezetés megtartotta gyakorlatot, és a Negyvennyolcasok terét övező utcákban még több hasonló zónát jelölt ki. Az érintett területen élők megszokták a rendszert, de aztán újra beindultak a panaszok, amit dr. Filvig Géza polgármester az autók növekvő számával, a belváros zsúfoltságával, illetve azzal magyarázott, hogy sokan egyedül autóznak, amit egyre kevésbé bír el a mai forgalomsűrűség töredékére tervezett parkolórendszer. 

Filvig Géza hangsúlyozta: a helyi szabályozás visszhangjait folyamatosan nyomon követi az önkormányzat, illetve a városüzemeltetési és fejlesztési osztály. Leszögezte, hogy minden helyi szakember a minél praktikusabb rendszer kialakításában érdekelt, de egyre nehezebb dolguk van, hiszen a belváros forgalma nő, és csak kevesen választanak alternatív közlekedési eszközöket. 

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a városatyák hét további ingatlannak adtak engedélyt, hogy időkorlátozás nélkül vegyék igénybe a Negyvennyolcasok terét övező parkolózónákat. A Hunyadi János utca 55–57. szám alatti társasház lakástulajdonosai azzal érveltek az igényléskor, hogy szabad parkolót jelenleg csak az otthonuktól nagy távolságra tudnak igénybe venni, így a csomagjaikat több száz méterről kell gyalogosan hazacipelniük, ami nagyon megnehezíti az életüket. Az önkormányzat korábban jelezte, hogy szándékában áll a Szent István király út fennmaradt részére, így az Ady Endre utcától az 51-es főútig terjedő szakaszra is bevezetni a korlátozást, de ehhez először felméréseket végeznek el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában