Galériával

2022.07.23. 19:55

Lovas és kutyás polgárőr napot tartottak Lakiteleken

Jubilált az Országos Lovas Polgárőr Szemle és Családi Nap szombaton, amit tizedik alkalommal rendeztek meg, ez évben Lakiteleken, a Tőserdőben.

Horváth Péter

Polgárőr szemlét tartottak.

Fotó: Bús Csaba

Lovas szemlén vettek részt a polgárőrség Lovas- és Kutyás Tagozatának tagjai szombaton a Tőserdőben, amit ló és kutya, lovasok és gazdák is derekasan bírtak a 42 Celsius fokos kánikulában. A délutáni megnyitón elsőként Fehér István, Lakitelek alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy nagy örömet jelent a lovas szemle a település életében. Ezt követően Lezsák Sándor, az esemény fővédnöke, az Országgyűlés alelnöke mondott köszöntőt. – A szervezők és a lovon ülők munkája segít abban, hogy a lovas reneszánsz világa valóság legyen – méltatta a polgárőrök munkáját Lezsák Sándor, hozzátéve, hogy nehéz erről beszélni a tömeges migráció, az orosz-ukrán-háború és a válság idején. Mint fogalmazott, a válság-költségvetés készítése nagy önfegyelmet igényel. Ennek ellenére nem adták fel azt a tervet, hogy  a következő ciklusban 150 lovardát építsenek az országban, mert az iskolai lovasoktatás nélkül nem újulhat meg a hazai lovasvilág. A Ház alelnöke méltatta  dr. Túrós András, az OPSZ elnöke több évtizedes szervezőmunkáját, amivel a polgárőrséget, és köztük a lovasokat a kormány és a közvélemény által is elismert szervezetté tette hazánkban.

Dallos Gyula örökös magyar bajnok köszöntőjében a ló általi nevelés fontosságát hangsúlyozta, amivel visszavezetik a fiatalabb generációt a teremtett világ értékeihez.

A Készenléti Rendőrség Lovas Szolgálata nevében Görbe Attila alezredes szavai után dr. Túrós András, az OPSZ elnöke köszöntötte a szemle résztvevőit.

Az elnök a polgárőrség büszkeségének nevezte a Lovas Tagozatot, ami különösen nagy egységben működik, kitűnő képzéssel, példaértékű tevékenységgel. 

Külön köszönetet mondott a külterületi jogsértések megelőzésében és a határvédelemben betöltött szerepükről. Hangsúlyozta: mivel nehezebb gazdasági helyzetben van az ország, a lovas polgárőrökre még inkább számítanak, s ez igaz a határvédelmi munkájukra is.

Dr. Radácsné Reszegi Rita, az OPSZ Lovas- és Kutyás Tagozatának elnöke zárszavában a tagozat munkájáról, a fiatalok életében betöltött szerepéről és a Kincsem Kollégiumról szólt.

A megnyitót követően díjakat adtak át a lovas polgárőröknek, majd a felszólalók szemlézték a felvonuló lovakat.

A szakmai rész mellett változatos programok biztosították a jelenlévők szórakozását.

A Nagymamák tánccsoport bemutatóját a rajzpályázat eredményhirdetése, majd Zerinváry Szilárd, a Nemzeti Lovas Akadémia gyakorlati oktatójának bemutatója követte. A Készenléti Rendőrség lovasai is bemutatóztak, majd a polgárőr Lovas Tagozat különleges Quadrill bemutatója után a Huszár Hagyományőrzők műsora következett. A különlegességek sorában is ínyencséget jelentett Kassai Lajos lovasíjász delegáltjainak bemutatója. A fináléban látványos csapatmozgásban vonult ki az összes lovas.

Egész napos programokat is meglátogathattak a résztvevők. Fényképkiállítás nyílt a polgárőr lovas szolgálat életképeiből és a Lovas polgárőrök határok nélkül! című alkotói pályázat pályaműveiből.

A gyerekek ló- és kutyasimogatón, valamint ingyenes lovaglási lehetőséggel kerülhettek közel az állatokhoz.  A tagozatok (Határvédelem, Ifjúsági Tagozat, Környezetvédelmi, Vízi és Motoros Tagozat) munkáját is megismerhették a látogatók a sátrakban.

Az eseményen jelen volt még dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Kassai Lajos lovasíjász is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában