Ingatlancsere

2022.07.07. 13:55

Költözik a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület egy kiürített óvodaépületet kap a felújított ingatlan helyett, ahol a hungarikumok sorába felvett kalocsai motívumvilág hímzését, pingálását, írását élőben, illetve állandó kiállításon mutatták be. Népszerű volt a hagyományőrző disznótor is, amit korabeli eszközökkel és öltözékekben hajtottak végre.

Gábor János

Kalocsai Hagyományőrző Egyesület.

Fotó: Gábor János

Öt év után kérte vissza az önkormányzat az Érsekkert bejáratánál lévő ingatlant, ami Hagyományőrzők Házaként él a köztudatban, hiszen rögtön azután, hogy a Kalocsa Szíve Programban újjáépítették, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület vette birtokba. A várossal kötött megállapodás lejárt, és a szerződésüket – mint kiderült – nem hosszabbítják meg.

Dr. Filvig Géza városvezető a legutóbbi képviselő-testületi ülésen számolt be róla, hogy a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. szerint letelt az az ötéves ciklus, ameddig a hagyományőrző egyesület használhatta az épületet. Mivel az önkormányzati cég eddig sem biztosított kizárólagosságot a város tulajdonában lévő ingatlanokra, javasolta, hogy a néptáncosok kapjanak jogot eseti felhasználásra, vagy keressenek másik, tevékenységüknek megfelelő épületet.

A polgármester megjegyezte:

 az ingatlancseréről tárgyalt az egyesület titkárával, dr. Kovács Istvánné Sztakó Évával, akit arról biztosított, hogy a csapat aktív munkáját, illetve rendezvényeit továbbra is hasznosnak tartja a város, ezért támogatja őket új, állandó otthonuk kialakításában. A szervezettől az a visszajelzés érkezett, hogy szívesen kibérelnék a közelben kiürült Kunszt utcai óvoda épületét. 

Mint ismert: az ingatlan egy részét szinte használhatatlanná tette az állagromlás és a jégkár, többek között ezért költöztették el belőle az intézményt.

Dr. Vincze András képviselő éppen a leromlott műszaki állapot miatt érdeklődött, hogy a város milyen módon szeretné előkészíteni a bérbeadást, hiszen jelenleg kétségbe vonható, hogy az ingatlan biztonságos vagy egyáltalán használható-e. Filvig Géza közölte: az infrastruktúra rendben működik, az állapotát pedig ebben a formában fogadta el az egyesület, így az önkormányzat egyelőre nem kíván költeni a felújítására. Megjegyezte: fejlesztési terv azért van rá, de az egyesület a mostani állapotban venné használatba, havi 30 ezer forintért, ami a rezsiköltségeket is magában foglalja.

A Pénzügyi és Vagyonellenőrzési Bizottság azonban módosítással élt, kérték, hogy amennyiben a bérleti díj nem fedezné az épület rezsiköltségeit, akkor az önkormányzat a különbözetet is jogosult legyen kiszámlázni a bérlő felé. A Jogi és Ügyrendi Bizottság ennél tovább ment, egyrészt a műszaki állapottal kapcsolatos aggályok, másrészt a rezsihez kötött bérleti díj mértéke miatt, hiszen az szerintük közel sem fogja fedezni a költségeket. Ettől függetlenül egyetértenek az egyesület támogatásával, csak más feltételekkel vagy épülettel. A képviselők – miután a napirendbe bekerült a rezsiköltségekre vonatkozó módosítás – nem osztották az aggodalmat, így megszavazták a bérbeadást. Öt évre, 30 napos – indoklás nélküli – felmondási idővel, lényegében a rezsiköltségek térítésének fejében.

A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület ezzel a lépéssel csupán pár száz méterre kerül eredeti székhelyétől, és a szintén hagyományos iparművészetet népszerűsítő Fazekas Alkotóház szomszédságába költözik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában