Helyszínbejárás

2022.07.25. 17:25

Jó ütemben halad a Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának helyreállítása

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a napokban tartott egész napos helyszínbejárást a Homokhátságon, hogy megtudja, miként tervezik enyhíteni a vízhiányt a településeken.

Vajda Piroska

Lezsák Sándor (balról a második) szakemberekkel együtt tartott helyszínbejárást a Homokhátságon

Fotó: Ujvári Sándor

A Duna-Tisza közi Homokhátság vízpótlásának megoldása kiemelt jelentőséggel bír a térség életében. Lezsák Sándor már 1995 óta dolgozik azon, hogy orvosolják ezt a problémát. Az eddigi kudarcos időszakot most felváltotta a cselekvés időszaka. A „Duna-Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javítását, helyreállítását célzó vízkészlet-gazdálkodási projekt I-II. ütem” előkészítése kapcsán tett helyszíni bejárásról készült közleményből kiderül, hogy a bejárás célja a projekt főbb műszaki tartalmának részletes megismerése volt. 

Lezsák Sándor arra a kérdésre is szeretett volna választ kapni, hogyan tervezik enyhíteni a vízhiányt a Homokhátságon.

A bejáráson részt vett Láng István Országos Vízügyi Főigazgatóság Főigazgatója, Illés Lajos VIZITERV Environ Kft. ügyvezető igazgatója, Laurinyecz Pál VIZITERV Environ Kft. műszaki igazgatóhelyettese és Lenkei Róbert a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, Lezsák Sándor választókerületi kabinetfőnöke. is. 

Forrás: Ujvári Sándor

A delegáció az alábbi helyszíneket tekintette meg: Kvassay zsilip, Dabas – Duna-Tisza Csatorna végszelvény, Fülöpszállási duzzasztó, Kéleshalmi tározó, Kiskunhalas-Dong ér kezdőszelvény, Alpár-Nyárlőrinczi tározó, Lakiteleki vízkiviteli mű, Lakiteleki nyomásközpont, Lakiteleki puffertározó, valamint Szentkirályi puffertározó. A bejáráson jelen voltak továbbá az érintett helyszínek vízügyi igazgatói és szakaszmérnökei is – olvasható a sajtóközleményben. 

Ebből az is kiderül, hogy két és fél évtizedes előkészítést és egyeztetést követően, 2020-ban kapott új lendületet a Homokhátság vízutánpótlásának ügye. Két évvel ezelőtt, többek között a belügyminiszter hathatós közreműködésével az Országos Vízügyi Főigazgatóság elkészített egy szakmai anyagot a Homokhátság vízpótlására. Magyarország kormánya figyelembe vette az érintettek szakmai javaslatait és két ütemben, 2020 végén 1,7 milliárd forint, 2021 végén pedig 4,5 milliárd forint összeget különített el a Duna-Tisza közi Homokhátság vízgazdálkodási állapotának javítása és helyreállítása elnevezésű projekt tervezésére, az engedélyes tervek elkészítése, valamint a kivitelezéshez szükséges engedélyek beszerzése céljából.

Ez a döntés hatalmas jelentőségű a térség életében, hiszen a Homokhátság jelenlegi helyzete rendkívül súlyos, és nagyon fontos ennek a kérdésnek a mielőbbi megoldása, melybe nem csak a szakembereket, hanem a kisközösségeket is be kell vonni, akik már eddig is kiemelkedő munkát végeztek a térség fejlesztése érdekében. 

– A helyszíni bejáráson Láng István főigazgatótól és a vízügyi szakemberektől arra kaptam választ, hogy hol épülnek víztározók, csatornák a Homokhátságon, mikor lesz öntözésre is alkalmas elegendő víz az aszálysújtotta Bács-Kiskunban. Az egész napos helyszíni szemle is meggyőzött, hogy az előkészítő munka felgyorsult, jó ütemben halad – írja az eseményről közösségi oldalán Lezsák Sándor. A honatya szerint fontos célkitűzés és az itt élők közös érdeke, hogy a Duna-Tisza köze ökológiája helyreálljon, biztosítható legyen a stratégiai vízkészlet mind a természetvédelem, mind az érintett lakosság számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában