Fejlődés

2022.07.20. 19:50

Jelentős fejlesztés indul Ágasegyházán

Energetikailag megújul Ágasegyházán a sportcsarnok és a gyermekétkeztető. Az önkormányzat teljes egészében pályázati pénzből valósíthatja meg a korszerűsítéseket.

Sebestyén Hajnalka

Füredi János részletesen mesélt az energetikai fejlesztésekről

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A község sikeres pályázatot nyújtott be – a megyei önkormányzat által koordinált – TOP PLUSZ, azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére. A projekt keretében 66 millió 199 ezer 527 forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a településnek, az európai uniós forrásból. A támogatásból a sportcsarnok és a gyermekétkeztető épületének energetikai fejlesztését végzik el. A részleteket Füredi János polgármester mondta el.

– Az önkormányzatunk számára nagyon nagy segítség, hogy támogatták pályázatunkat. Mindkét épület régi, így energetikai fejlesztésük szükségszerű. A sportcsarnokban részleges homlokzati nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés valósul majd meg. Az épület fűtésrendszere több mint 25 éves, elavult, nem gazdaságos. Egy új hőtermelő, hőleadó rendszert építünk ki a fejlesztés során. 

A gyermekétkezőnél teljesen kiiktatjuk a gázt, a fűtést hőszivattyús, illetve ahhoz kapcsolódó elektromos rendszerrel biztosítjuk a jövőben, melyet a telepítendő napelemes rendszer tesz még hatékonyabbá. 

A fűtéskorszerűsítésen túl födémszigetelés és részleges nyílászáró csere történik. Várhatóan jövő év elején kezdődnek el a munkálatok – jegyezte meg a polgármester.

A fejlesztés teljes egészében önkormányzati tulajdonú épületek energiahatékonyságának javítását, ezen belül pedig a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését szolgálja. A fejlesztések hozzájárulnak az intézmények primerenergia-fogyasztásának, valamint az intézmények ÜHG-kibocsájtásának csökkentéséhez.

– Szinte már valamennyi intézményünk napelemmel szerelt, melyek kiválóan működnek. Érezhetően alacsonyabbak a villanyszámláink. A jövőben szeretnénk még a bölcsődét, a sportöltözőt és az egészségházat is napelemmel ellátni – mondta végül Füredi János polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában