9. számú egyéni választókerület

2022.07.10. 20:43

Jánosi István nyerte az időközi önkormányzati választást Kecskeméten

Jánosi István, a Fidesz-KDNP jelöltje nagy arányban nyerte a kecskeméti időközi önkormányzati képviselői választást vasárnap, minden szavazókörben a legtöbb szavazatot szerezve.

Horváth Péter

Jánosi István

Fotó: Horváth Péter

 Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága a kecskeméti 9. számú egyéni választókerületben megüresedett önkormányzati képviselői helyre az időközi választást 2022. július 10. napjára tűzte ki, mert a választókerületben egyéni képviselői mandátummal rendelkező dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselői mandátumot nyert, így április 29-ével lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról.

Jánosi Istvánon kívül még Kalló Julianna, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület (250 szavazat, 27,14 százalék), Kordik Szabolcs, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (45 szavazat, 4,88 százalék), Balanyi István, a Magyar Munkáspárt-ISZOMM (15 szavazat, 1,62 százalék), Aczél Dániel, a Polgári Válasz Mozgalom (12 szavazat,1,3 százalék) és Varga László, a Megoldás Mozgalom (2 szavazat, 0,21 százalék) jelöltje indult az időközi választáson.

Jánosi István kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt kampányidőszak nagyon sok feladattal járt, ami arra épült, hogy minél több választót érjenek el, s velük a választókerület kérdéseiről beszéljenek.

Fölényes győzelméről elmondta, hogy ugyan nem hasonlítható a rendes önkormányzati választásokhoz egy időszaki voksolás, amit a részvételi arányok is mutatnak, de mégis az arányok meggyőzőek és óriási legitimitást ad. Mint fogalmazott, nagyon heterogén problémákkal, kérdésekkel rendelkező választókerületről van szó, de a megoldandó feladatokat egy hosszú távú programba építették. Hozzátette: 

felhatalmazása 2024-ig szól, s ezért nem biztos, hogy az összes megoldandó kérdés rendezhető lehet, de a programpontokat az ezt követő időszakra is átviszik.

Az új önkormányzati képviselő kiemelte: örül, hogy dr. Szeberényi Gyula Tamás, a választókerület korábbi önkormányzati képviselője továbbra is szeretne aktívan részt venni a kerület életében, és vannak már olyan általa megfogalmazott, kormányzati szintre is tehető gondolatok, melyeket együtt tudnak megvalósítani. Ilyenek például a felzárkóztatási programok, oktatási intézményeket érintő fejlesztések és a városrész szociális problémáit kezelő kezdeményezések.

Salacz László országgyűlési képviselő és Jánosi István
Forrás: Horváth Péter

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, a választókerület áprilisban leköszönt korábbi képviselője méltatta Jánosi István győzelmét. Mint fogalmazott, Jánosi István már a kampány során is bizonyította, hogy van benne szándék és akarat, így bizonyára méltó utódja lesz.

Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy nagyon komoly gyanú van arra, hogy szavazatvásárlási kísérletek történtek, amit megfelelőképpen dokumentálnak és feljelentést tesznek. Elmondta, hogyha ez a szavazatvásárlási kísérlet nem történik meg, még nagyobb arányú győzelmet arattak volna. Hangsúlyozta: nem az a baj ezzel, hogy csökkent a győzelmi arányuk, hanem mert ilyen még nem volt Kecskeméten, és az ellenfeleik mindent megpróbálnak a győzelemért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában