Galériával

2022.07.31. 06:55

Igazi ritkaságok is gazdára találtak a kecskeméti numizmatikai börzén

Két év kihagyás után újra találkoztak a gyűjtők Kecskeméten, a numizmatikai börzén. A kecskeméti találkozóra az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők, hogy újabb értékekkel gyarapítsák gyűjteményüket.

Sebestyén Hajnalka

Kincsek bukkanhattak azok, akik kilátogattak a börzére. Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportja szombaton rendezte meg a XXXIV. Numizmatikai Hírös Nap rendezvényét a Corvin Mátyás Király Általános Iskola aulájában. Az országos viszonylatban is előkelő helyen álló börzén ezúttal is érmék, régi pénzek, díszjelvények, bélyegek, képeslapok, kártyanaptárak, fegyverek cseréltek gazdát. 

Berei József főszervező, a helyi csoport vezetője elmondta: a délelőtt folyamán mintegy háromszázan vettek részt szabad éremcsere és vásáron. Elégedett a látogatottsággal, mely egy kicsit alacsonyabb mint a járvány előtti években, de jelenleg országszerte mindenhol ez a tendencia. Most is sokan érkeztek az ország távolabbi pontjairól, Debrecentől Sopronig, Pécstől Salgótarjánig, illetve volt szabadkai gyűjtő is. 

Berei József úgy véli, idén is több különlegességgel találkozhattak az érdeklődők, mindenki a maga területén lelhetett olyan értékre, mely saját gyűjteményét gazdagíthatja. 

Például az éremgyűjtőknél is széles skálán mozog, kinek mit jelent a különlegesség. 

Van, aki az állatos érméket keresi, akad, aki országonként gyűjti az érméket, míg sokak történelmi korszakokra tematizálódtak. 

A börzére érkezők közül beszélgettünk néhány gyűjtővel. Fekete János nyugalmazott plébános elmondta, amikor csak a lehetőség adott, szívesen jön a rendezvényre. Mindig talál kedvére valót, számára értékes ritkaságot. Például évekkel korábban Károly király kitüntetéshez, illetve Ferenc József aranykereszthez jutott.

Sokan látogattak el a numizmatikai börzére. Fotó: Sebestyén Hajnalka

Horváth Zoltán képeslapgyűjtő szintén várta már a börze lehetőségét. Újabb képeslapokkal gyarapíthatta gyűjteményét, most éppen a Hungarikumokkal kapcsolatos, ezeken túl a reklámos és városokkal kapcsolatos lapokat kereste. Sikerrel. 

Pászti András, a Corvin Mátyás Iskola igazgatóhelyettese, a térség önkormányzati képviselője hivatalból és személyes okokból is örömmel vett részt a rendezvényen. Elmondta: 

hasznos, kultúrát ápoló, történelmi tudást is népszerűsítő eseményről lévén szó, mindenképpen támogatandónak tartja a börze megrendezését. 

Emellett Berei József főszervező munkásságát is nagyra becsüli. Ő maga is néha vásárol egy-két érmét, inkább csak hobbiból, de nagy becsben tartja valamennyit.

Az árusító gyűjtők között idén is ott volt Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes, aki rendszeresen részt vesz a kecskeméti börzéken. Megjegyezte, gyűjtőtársaival együtt nagyon várták már az újabb börzét, a lehetőséget, hogy csereberéljenek, vásároljanak, értékesítsenek. Összességében nagyon jónak ítélte meg a mostani kecskeméti rendezvényt, sok értéket kínáltak a gyűjtők. Külön kiemelte a szálfegyvereket, kardokat, bajonetteket, dísztőröket, elöltöltős pisztolyokat. Ő maga is több mindent eladott és vásárolt, elsősorban cserebere útján. 

A szabad éremcsere és vásár díszvendége Szilos András ipar- és éremművész volt, aki párjával, Imrei Boglárkával érkezett a rendezvényre. Közösen tartottak előadást az érdeklődők számára. 

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Kecskeméti Csoportja tavaly ünnepelte megalakulásának 55. évfordulóját. Ennek tiszteletére Szemők Zsuzsanna tervezett jubileumi érmét, melyet a szegedi éremverdében készítettek el. Ebből a nyitóünnepségen elsőként kapott maga az éremtervező, és Pászti András önkormányzati képviselő.

Az 56 éves csoport alapító tagjai közül ma már csak ketten élnek, Leányfalusi Károly, aki személyesen is részt vette a rendezvényen, illetve a ma már Szegeden élő dr. Nagy Ádám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában