Galériával

2022.07.19. 06:55

Heves indulatok közepette egyeztettek a kecskeméti utca egyirányúsításáról

Feszült lakossági fórumon egyeztetett Falu György alpolgármester a Hanusz István utca lakóival utcájuk egyirányúsításáról. A lakók kérése, hogy a lakó-pihenő övezetbe tartozó utcát, ami az épülő Károly Róbert körútba torkollik, egyirányúsítsák a nagy átmenő forgalom elkerülése érdekében. Az alpolgármester szerint ez lehetetlen, amire a lakók hangos elégedetlenséggel reagáltak. Végül kompromisszumos megoldásra jutottak a felek.

Horváth Péter

Feszült hangulatban sorolták sérelmeiket a lakók Falu György alpolgármesternek (jobbra)

Fotó: Bús Csaba

– Az tűnik a legjobb megoldásnak, ha elkészül a lekanyarodó sáv, de a forgalmat egyirányúsítják és sebességkorlátozó táblákat helyeznek el. Talán a lekanyarodást lehetne engedni és a felhajtást nem. A Hanusz István utca nagyon keskeny, nem aszfaltos. A Kós Károly utca és a Károly Róbert krt. között a szélesítésre csak úgy lenne lehetőség, ha a több mint 30 éve ültetett és a lakók által gondozott gyönyörű hársfákat kivágnák. A további szakasz szinte egyáltalán nem szélesíthető – hangzott el a fórumon.

– Kérjük a tisztelt képviselő urat, szíveskedjen kérésünket tolmácsolni a város vezetése felé és kérjük, képviselje érdekeinket – szól a Hanusz István utca lakóinak levele Józsa Bálinthoz, az 5. számú választókerület képviselőjéhez, akinek szervezésében valósult meg a hétfői lakossági fórum Falu György alpolgármester, dr. Gajdácsi Zoltán, a polgármesteri hivatal Mérnöki Irodájának irodavezetője és Kasza Gábor csoportvezető részvételével.

A fórumon szóban is elővezették az utca lakosai azon kérésüket, hogy a Károly Róbert körút második ütemének részeként építendő, utcájukba vezető lejárót ne építse meg a város azért, hogy a lakó-pihenő övezetbe tartozó utcában ne nőjön meg jelentősen a forgalom, illetve ugyanezért egyirányúsítsák az utcát.

Amikor a kérést megfogalmazták a lakók, Falu György kijelentette: ez nem lehetséges. Azért nem, mert a körút kiviteli tervei között szerepel a lehajtó is. Mint fogalmazott, az épülő körút célja kivinni a nyugati elkerülőről érkezőket az 5-ös számú főútra. Éppen ezért nem számítanak nagy átmenő forgalomra a Hanusz István utcán, mert ami átmenő forgalomként jelentkezne, az vagy a Március 15-e utcát vagy az Akadémia körutat célozza meg, és a körút megépültével ezeket az 5-ös számú főúton elérhetik a közlekedők.

Az alpolgármester hozzátette, hogy a lejáró megépítésével a forgalom biztosan nagyobb lesz, de nem elviselhetetlen. Nem sikerült azonban meggyőznie a lakókat, akik azt is kifogásolták, hogy kiszélesítenék az igen keskeny utat a Kós Károly utca és a körút leendő folytatása között a kényelmesebb átjutás miatt. Falu György elmondta, hogy ez négy-négy és fél méter szélességet jelentene, és ugyan erre még csak megrendelték a terveket.

A lakók egyre feszültebben érveltek, sérelmezték, hogy forgalmasabb és zajosabb lesz utcájuk, egyszersmind ez ingatlanjaik elértéktelenedését eredményezi. 

Az sem nyugtatta a kedélyeket, hogy kiderült: a majdani körút e szakasza nem kap zajvédő falakat, mert az építési engedély környezetvédelmi terve szerint a zajterhelés miatt ez nem lesz indokolt. Azonban, ha ez a későbbiekben problémát jelent, megoldást találnak rá.

Végül az érvek ütköztetése meghozta a kompromisszumot is: Falu György javaslata szerint a lakossági akarat miatt miután megépül a körút, betonkorláttal lezárják a lehajtót, ezzel akadályozva meg az áthajtást. Arra kérte a lakókat, hogy hivatalos kérelmet nyújtsanak be igényükkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában