Bács-Kiskun

2022.07.06. 11:25

Fokozottan figyeljünk háziállatainkra a kánikulában!

Nem enyhül az országot sújtó hőhullám, továbbra is bármelyik napon megdőlhet a melegrekord. A kánikulában nem csak magunkra, hanem azokra is fokozottan vigyáznunk kell, akiket megszelidítettünk és akikért felelősek vagyunk, a házi kedvencekre.

Horváth Péter

Fontos, hogy időnként lehűtsük a kutyákat és naponta többször cseréljük az ivóvizüket

Fotó: MW-archív

Megfelelő elővigyázatosság nélkül az egészségükre veszélyes, de akár halálos is lehet a háziállatokra a napközbeni magas hőmérséklet a nyári hónapokban – hívja fel a figyelmet Szabó Attila, a kecskeméti Argos Állatvédelmi Egyesület vezetője, hangsúlyozva, hogy nagyon sok múlik a gazdán, hogy miképp vészelik át a kánikulai napokat a kedvencek.

– Mindenképpen meg kell oldani, hogy árnyékos helyet biztosítsunk háziállatainknak. A törvény ugyan tiltja a kutyák láncon tartását, de ha mégis ezt teszi a gazda, legalább arra ügyeljen, hogy árnyékban kösse ki a kutyát, mert ilyenkor nem éri a tűző nap. Gyakori és szinte minden nyáron történnek olyan balesetek is, hogy bent hagyják az autóban a kutyát. Ez különösen veszélyes, mert a napon percek alatt felhevül a jármű és akár 60 fok is lehet az utastérben, ami kedvencünk halálát is okozhatja – hangsúlyozza Szabó Attila, és azt javasolja, hogy otthonunk kertjében frissítsük fel a kutya helyét akár azzal, hogy időnként fellocsoljuk, illetve  kiteszünk egy vízzel teli lavórt, vagy kis medencét, esetleg kerti tavat amiben felfrissülhet. Ha már víz: a legfontosabb ekkor az ivás. 

Naponta többször cseréljük le a kutya ivóvizét, hogy mindig friss legyen, és célszerű nagyobb edénybe önteni a szokásosnál azért, hogy minél később melegedjen fel.

A kutyák igénylik a napi sétát, de ezt a kánikula idején lehetőleg a nap kevésbé forró szakában, kora reggelre, vagy késő estére toljuk. Napközben érdemes kerülni a betont, mert megégetheti a kutya tappancsát. A nagy melegben kerülendő a hosszabb séta, de ha mégis úgy alakul, hogy nagyobb távot teszünk meg a kutyánkkal, feltétlenül vigyünk ivóvizet, amivel szomját olthatja ebünk és lehűlhet kissé.

A nyár a családi kirándulások ideje és sokan viszik magukkal vakációzni négylábú családtagjukat. Ekkor fontos, hogy klimatizált legyen az autó utastere és nekik is vigyünk vizet. A szakember szerint az is jó megoldás, ha a nyaralás idejére kutya-, vagy macskapanzióba adjuk a kedvencünket, ott biztosan megfelelő ellátást kap távollétünkben is.

Szabó Attila emlékeztet: a nagy melegben akár hőgutát is kaphat a napsugárzásnak hosszan kitett háziállat. Ez igaz a dél vagy kora délutáni sétára is. 

– Ennek tünetei a gyors lihegés, hányás, hasmenés, szédelgés, szapora szívverés, megemelkedett testhőmérséklet, vagy akár az eszméletvesztés, sőt a kóma is. A hőguta jelére azonnal állatorvoshoz kell vinni a háziállatot, de előtte vizes törölközővel hűtsük az állat testét, és minél előbb vigyük hűvös helyre. Itassuk meg, vagy ha nem iszik, nedvesítsük be a száját és a nyelvét. Fontos az azonnali intézkedés, mert a hőguta halálos is lehet – hangsúlyozza a szakember, emlékeztetve: ugyanezt okozhatja a sok helyen még tapasztalható, de nagyon káros vashordós és betongyűrűs tartás. 

– Ha kint van 30 fok, akkor a vashordóban legalább 50, ami rendkívül veszélyes. Vegyük a fáradságot és hozzuk meg azt az anyagi áldozatot, hogy rendes kutyaházat biztosítunk kedvencünknek, ami szellőzik is – javasolja Szabó Attila.

A hosszabb szőrű kutyát elvihetjük kutyakozmetikushoz, hogy rövidítsenek a szőrén, de mi is megtehetjük, hogy alaposan átfésüljük a kutya testét, amivel eltávolítjuk a levedlett szőrt, ami kellemesebb közérzetet eredményez az ebnek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában