Galériával

2022.07.25. 16:27

Emléktáblát avattak Bodri Ferenc tiszteletére Kecskeméten

Halálának első évfordulóján, hétfőn emléktáblát avattak Bodri Ferenc Pilinszky-díjas grafikusművész tiszteletére utolsó lakhelyén, a Nagykőrösi utca 33. szám alatti ház bejárata felőli oldalán.

Horváth Péter

Kerényi György is megemlékezett Bodri Ferencről

Fotó: Bús Csaba

 A Bodri Ferenc baráti köre képviseletében Szabóné Kövesdi Mária kereste meg az önkormányzatot kérésével még májusban, amit a közgyűlés egyhangúlag támogatott. Az emléktábla elhelyezésének és szakszerű felhelyezésének költségeit a kezdeményezők vállalták, mintegy másfél tucatnyi támogató biztosította erre a forrást. Elkészítésére Balanyi Károly grafikust kérték fel. A tábla alapja három centiméter fehér carrarai márvány, amire József Attila Eszmélet című verséből vett idézet és a művész grafikájának fekete gránitra lézerrel gravírozott alkotása került.

Az avatáson Kerényi György, a baráti kör tagja köszöntötte a jelenlévőket, visszaemlékezve arra, hogy maga 1975-ben ismerte meg a művészt és kicsit több mint jó emberi kapcsolatban voltak mindvégig. Mint fogalmazott, mintegy 20 alkotása mellett közel fél évszázad  számos kedves egyéb találkozásának, beszélgetésének emlékét őrizheti Bodri Ferencről. Elsőként mondott köszönetet az ötletgazda Szabóné Kövesdi Máriának, aki nem csak a szó legnemesebb értelmében vett gyámja, gyámolítója volt a művész egyre nehezebbé váló éveiben, de minden módon a  személyes, gondoskodó, emberi segítője is. Megköszönte az önkormányzatnak, a polgármesteri hivatal tisztségviselőinek és a KIKFOR Kft.-nek az emléktábla állításának lehetőségét, Balanyi Károlynak pedig a tábla ingyenes megtervezését.

A köszöntő után Bori Ernő József Attila-verseket énekelt, majd Libor Zoltán, az önkormányzat civil referense, a művész tisztelője mondott avatóbeszédet. Nagy költőinkkel, képzőművészeinkkel említette együtt Bodri Ferencet, hozzájuk hasonlóan nehéz, de küldetéses embernek nevezve őt, akivel talán nem volt egyszerű élni, de akit nagyon lehetett szeretni és akiről lemondani lehetetlenség. Ez a lehetetlenség szülte az emléktáblát.

Ezt követően a tisztelők leleplezték az emléktáblát és elhelyezték az emlékezés virágait, koszorúit, majd Kerényi György kiosztott néhány példányt a 2003 októberi Köztér lapból, melyben a 60 éves Bodri Ferenc tárlatáról olvasható beszámoló. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában