Galériával

2022.07.05. 09:20

Emlékművet állítottak a pozsonyi csatának Kiskunmajsán

A magyarság történetében létfontosságú, ám sokáig méltatlanul elfeledett 907-ben lezajlott pozsonyi csata emlékművét avatták fel Kiskunmajsán, az üdülőfaluban hétfőn.

Tapodi Kálmán

Kedden avatták fel a pozsonyi csata emlékművet. Fotó: Tapodi Kálmán

Az 1115 évvel ezelőtt, július 4-én kezdődő és a honfoglaló magyarok győzelmét hozó csatának köszönhetően megszilárdult a magyar uralom és ezt követően több mint 120 évig nem lépett ellenséges katona hazánk földjére.

A csata emlékezete a 2000-és évek elején erősödött fel és lassan elfoglalja méltó helyét a történelmi emlékezetben. A dicső győzelemre is emlékeztetett az emlékmű avatásán elmondott beszédében Rosta Szabolcs régész, a Katona József Múzeum igazgatója.

Az emlékmű avatószalagját Rosta Szabolcs, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke és a Jonathermál Zrt. képviseletében, Szikora Gyula vágták át.

Az emlékmű – ami a majsai üdülőfaluban, a Csillag utca 12. szám alatti portán kapott helyet – a Kiskunmajsai Üdülőtulajdonosok Egyesülete, a Jonathermál Zrt. és a Majsa Alapítvány együttműködésének köszönhetően készült el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában