Lakossági fórum

2022.07.22. 11:25

Elkészült a településterv: komoly kihívások előtt áll Szank

Elkészült a község új településterve, amit lakossági fórum keretében is megismerhettek az érdeklődők. A Szank jövőbeni fejlesztéseit is meghatározó tervekről Balogh Tünde, a koncepciót elkészítő Új-Lépték Tervező Iroda Bt. építészmérnöke számolt be.

Tapodi Kálmán

A fejlesztési tervben a község hosszútávú, 10-15 évre kitekintő jövőképét vázolták fel.

Fotó: Tapodi Kálmán

Az új településtervnek akár birtokviták esetén is hasznát vehetik, de sok szempontot figyelembe véve meghatározták, hogy mit, miért és hol lehet megvalósítani a község közigazgatási területén. Varga Ferencné polgármester elmondta: a mostani tervezetben vannak olyan engedmények, amelyek beépítését az elmúlt időszak problémái indokoltak.

– A megkeresések során tett javaslatokat is próbáltuk beépíteni az új tervbe. A vállalkozási és ipari, valamint a természetvédelmi területeket is figyelembe vettük, de az új lakóház-építési lehetőségek megteremtése is szempont volt, mint például a Virág utca folytatása – mondta el a részletes tervek ismertetése előtt a polgármester.

A településterv két alapvető része a fejlesztési terv (amely megújult tartalommal a korábbi településfejlesztési koncepciót, stratégiát és településszerkezeti tervet foglalja magába), valamint a rendezési terv, azaz a helyi építési szabályzat és a mellékleteit képező szabályozási tervek.

A vízháztartás problémáiról is szól egy fejezet a társadalmi egyeztetés alatt álló tervekben. A vízhiány és aszály komoly gondokat jelent a homokháti településen is. A résztvevők elmondása szerint apadóban vannak a kutak, már szivattyúkkal sem tudnak elegendő mennyiségű vizet a felszínre hozni a locsoláshoz, illetve akadnak porták, ahol már locsolni sem tudnak.

Balogh Tünde építészmérnök szólt arról, hogy együttműködtek olyan tervezőkkel is, akik a Duna-völgyi-főcsatornából a Kunfehértóra, Halasra átvezetendő vízutánpótlást tervezik. Mint elhangzott: a megyéből négy-öt település részesülhet majd abból a vízből, ami a Dong-éren keresztül lesz elosztva. A témához kapcsolódóan Varga Ferencné hozzátette: már elkészültek a község Bodoglár felőli határában létesítendő záportározó tervei, és már csak kedvező pályázati lehetőségre várnak a megvalósításhoz.

– Szank komoly kihívások előtt áll, hiszen a verseny az mindig fennáll a majsai járás települései között, de a város is csak akkor tud fejlődni, ha együttműködően, egy cél érdekében tevékenykednek – hangsúlyozta Balogh Tünde, aki kiemelte azt is, hogy a mezőgazdaságban a fenntarthatóság kérdése egyre keményebben merül fel. A helyzetelemzés során hozzátette: jelenleg a vállalkozások is nehéz piaci helyzetben vannak. 

Mint elhangzott: a fiatalok elvándorlási hajlama általános jelenség, így nehéz megtartani a község népességszámát.

Turisztikai elképzelések is szerepelnek a tervekben

Szanknak van egy kialakult kedvező imázsa, amit folyamatos munkával kell fenntartani – javasolták a tervek készítői, akik a tanyai turizmusban is sok lehetőséget látnak, de ehhez az ágazati szereplőknek össze kell hangolniuk tevékenységeiket. A településen lévő termálkút hasznosítása is a jövőbeni tervek között szerepel és egy kisebb fürdő helyét is kijelölték. Egy lovarda építése és a kerékpárutak fejlesztése is sokat lendíthetne a település vonzerején. Mint elhangzott: az elképzelések megvalósulását segíthetik a tervezett útfejlesztések is. A terv véleményezési anyagát és az írásos vélemények közlési módját, határidejét a község honlapján lehet megtalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában