Zöld gyurgyalag

2022.07.01. 18:26

Egy újabb különleges madarat észleltek Dunavecsén

Egy igazán különleges madárfajt figyeltek meg pénteken Dunavecsén.

baon.hu

A zöld gyurgyalag Dunavecsén. Fotó: dr. Pigniczki Csaba/knp.hu

Kivételes szerencsében volt része péntek reggel dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezetőnek, aki autójából egy átrepülő zöld gyurgyalagra lett figyelmes Dunavecsén – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján. A faj rendkívül ritka kóborló Magyarországon, ez mindössze a harmadik észlelése hazánkban. Ami azért is érdekes, mert éppen pár hete, 2022. június 6-án szintén Tiszaalpáron volt az előző megfigyelése Vass Tamásnak köszönhetően. Felmerülhet a kérdés, vajon ez ugyanaz a madár-e, amely esetleg azóta is a Duna-Tisza közén kóborol, de erre választ nem fogunk kapni, örökre a madár vagy madarak titka marad.

A zöld gyurgyalag (Merops persicus) hozzánk legközelebb Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos, perzsa gyurgyalagnak is hívják. Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi száraz erdők, mangroveerdők, sivatagok, szavannák, telelni rendszerint délebbre, a trópusokra vonul.

A színpompás tollazatú hazai gyurgyalagoktól megkülönbözteti, hogy csaknem teljesen zöld. Életmódja hasonló, rovarokkal, főleg szitakötőkkel, méhekkel és darazsakkal táplálkozik, kisebb kolóniákban költ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában