Természet

2022.07.30. 10:49

Egy ritka madárfaj, egy vörösfejű gébics bukkant fel Nyárlőrinc külterületén

Egy ritka madárfaj, a vörösfejű gébics egy példányát észlelték csütörtökön Nyárlőrinc külterületén. Ez a madárfaj már korábban is tiszteletét tette Bács-Kiskun megyében.

baon.hu

Vörösfejű gébics. Fotó: Fotók: Bártol István

Fotó: BARTOL_ISTVAN

Hazánkban ritkán előforduló vörösfejű gébicset észlelt Vass Tamás a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság  működési területén, Nyárlőrinc külterületén csütörtökön, az esti órákban. A madár még másnap is a területen tartózkodott, így többeknek sikerült megfigyelni ennek a szép gébicsfajnak az itt tartózkodó tojó példányát – számolt be közösségi oldalán a nemzeti park. 

Mint írják a vörösfejű gébics Dél-Európában, valamint Közép-Európa néhány területén költ, ezen kívül Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Kis-Ázsiában is megtalálható. Kerüli a zárt erdőket, nyílt erdős területeken él, ahol tisztások, megművelt földek, elszórt fák, bokrosok találhatóak. Többnyire igényli a homokos vagy más kopár talaj jelenlétét.

Nevéhez híven fejteteje és tarkója vörösesbarna, a hímeknél ez élénkebb, a tojóknál fakóbb színű. 

Idén ez már a harmadik megfigyelés a működési területünkön. Április 26-án Csongrádon, április 29-én pedig Baján is felbukkant már egy-egy példány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában