Új jogviszony

2022.07.23. 06:55

Bács-Kiskun megyében is elkezdődött a határvadászok toborzása

Akár bruttó 400 ezer forintot is kereshet egy határvadász, amihez számos juttatás is társul. A rendőrségnél létrejött új jogviszony keretében a határvadászok hazánk déli határának biztonságáért dolgozhatnak. A jelentkezés folyamatos, megyénkben első körben 1320 főt vesznek fel a határ védelmére.

Horváth Péter

Liptai András rendőr ezredes hangsúlyozta, az érettségivel rendelkező határvadászok előtt előrelépési lehetőség is nyílik

Fotó: Bús Csaba

A kormány döntött a szerződéses határvadász jogviszony létrehozásáról és a Készenléti Rendőrség alárendeltségébe tartozó Határvadász Ezred felállításáról. Ennek első ütemében összesen 2200 határvadászt vesznek fel öt megye határvadász századaiba, köztük Bács-Kiskunba a legtöbbet, mely 14 század létrehozását jelenti - tájékoztatott Liptai András rendőr ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának vezetője. 

Hazánk déli határszakaszán tavaly év elejétől folyamatosan emelkedik a jogellenesen belépők, vagy belépni szándékozók száma, valamint az ehhez kapcsolódó embercsempész tevékenység, ami rendkívüli terhet ró a határszolgálatot ellátó kollégákra. 

Liptai ezredes elmondta, hogy a határvadászok feladata a zöldhatár őrizete, az illegális migráció visszaszorítása és megakadályozása lesz, ezzel pedig Magyarország biztonságának védelméhez, a lakosság szubjektív biztonságérzetének növeléséhez járulnak hozzá.

– Mindeme feladatok valódi elhivatottságot igényelnek a leendő határvadászoktól, akik cserébe biztos munkahelyet, és a jogszabályok által garantált juttatásokat kapnak – hangsúlyozta Liptai András ezredes.

A határvadászok három fő feladatot hajtanak majd végre: az államhatár őrizetét, az illegális migráció megakadályozását és a Magyarország területére bejutott migránsok visszakísérést az ideiglenes biztonsági határzárhoz. 

A szerződés időtartama három év, ami további három évvel meghosszabbítható, és tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén még három évvel prolongálható.

A jelentkezés feltétele a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet, az általános iskola teljesített nyolc osztálya és a cselekvőképesség. A jelentkezés alsó korhatára 18 év, a felső 55 év. A képzést felvételi alkalmassági vizsgálat előzi meg, egészségügyi, pszichológiai szűrővizsgálattal fizikai felméréssel, pályaorientációs elbeszélgetéssel. Mindezeket a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kiskunhalasi objektumában végzik. A folyamat utolsó része a kifogástalan életvitel ellenőrzése.

Az alkalmas jelentkezőnek szerződéskötést követően egy négy hetes, 160 órás, ingyenes képzést kell teljesítenie, amit a Készenléti Rendőrség kiskunhalasi objektumaiban tartanak meg. A képzés anyaga felöleli a jogi, rendészeti, határőrizeti, határforgalmi ismereteket, az intézkedéstaktikai felkészítést, fegyverhasználatot, valamint a kényszerítőeszközök használatát. A képzés határvadász vizsgával zárul.

A szerződéses határvadászok esküt tesznek, valamint tisztesi rendfokozat viselésére jogosultak, az első évben őrvezető, a második évben tizedes, a harmadik évben szakaszvezető rendfokozat illeti meg őket.

Liptai ezredes elmondta, hogy a megye egész területéről, sőt megyén túlról is várják az elhivatott határvadászokat. Alapilletményük bruttó 300 ezer forint, amihez teljesített óránként 570 forint határvadász pótlék társul. Jogosultak éjszakai és készenléti pótlékra. Mindez túlóra nélkül mintegy havi bruttó 400 ezer forintos illetményt jelent, amihez évi 200 ezer forint cafetéria is társul. Továbbá jogosultak a hivatásos állományt is megillető elismerésre, nyelvpótlékra, szociális támogatásra, egészségügyi ellátásra, kegyeleti gondoskodásra, lakhatási támogatásra, albérleti és utazási hozzájárulásra.

Az alapszabadság 25 nap, melyhez az első évben egy, a második évben kettő, a harmadik évben három nap pótszabadság jár, ehhez jön még a gyermek után járó szabadság, továbbá betegség esetén 15 nap betegszabadság, melyre a távolléti díj 100 százaléka jár.

Az ezredes rámutatott, hogy az érettségivel rendelkező határvadászok előtt előrelépési lehetőség is nyílik a rendőrségen belül: jelentkezésük esetén nyitva áll előttük a hivatásos pálya, immár tiszthelyettesi, szakirányú felsőfokú végzettség esetén tiszti beosztásban.

A vezényléses szolgálati rendet tömbösítve igyekeznek megvalósítani, rugalmas, hosszabb összefüggő szabadidővel.

Liptai András hangsúlyozta: az egyenruha iránt vonzalmat érző, rendfenntartás iránt elhivatott civilek mellett szolgálati járandóságban részesülők és polgárőrök jelentkezését is várják.

Az érdeklődők számos forrásból tájékozódhatnak. A rendőrség www.police.hu honlapján, vagy a Legyél Te is rendőr Facebook-oldalán és a többi social media felületen naprakész információk olvashatóak. Az érdeklődők bármelyik határrendészeti kirendeltségen, rendőrkapitányságon akár személyesen is felvilágosítást kaphatnak, vagy ingyenesen hívhatják a 06-80-310-100, és a 06-80-203-983 zöldszámokat. A jelentkezési dokumentumokat elektronikus úton a [email protected] e-mail címre, postai úton a Készenléti Rendőrség Kiskunhalasi Határvadász Toborzó Iroda címére kell megküldeni, vagy személyesen is le lehet adni bármelyik rendőri szervnél. A levél tárgyában, vagy a borítékon fel kell tüntetni: “Szerződéses határvadász képzés”.
Az első határvadászok várhatóan szeptember 9-én teszik le esküjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában