Utazás

2022.07.15. 11:21

Az autónk fontos tartozékai: Mi az, ami kötelező, és mi elengedhetetlen?

Ha nyaralni készülünk és hosszabb utat tervezünk, akkor teljesen megszokott kép, hogy az utazás előtti napokban eszeveszett módon próbáljuk összeállítani a poggyászunkat. Mit vigyünk magunkkal? Mire lesz szükségünk? Mi az, ami netalántán kötelező, hogy nálunk legyen? Ha pedig az úti célunkhoz gépkocsival szeretnénk eljutni, akkor a fenti kérdéseket az autónk felszerelésének leltározása közben is tegyük fel!

baon.hu

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Ugyan a poggyászunkat pár nappal az út előtt is becsomagolhatjuk, az autónk tartozékainak összeállítására azért hagyjunk több időt. Az, hogy minek kell lennie az autóban, nem feltétlen azt jelenti, hogy mire lehet szükségünk útközben – írja a feol.hu.

Kötelező tartozékok

Ami kötelező, azaz egy közúti ellenőrzés során ellenőrizhetik, az az elakadásjelző háromszög és az egészségügyi doboz megléte. Ezek a KRESZ által előírt felszerelések, amelyeket az autónkban kell tartanunk; és nem csak akkor, amikor nyaralni indulunk. Ha valamilyen műszaki probléma miatt kénytelenek vagyunk az út szélén leállni, a többi közlekedőt figyelmeztetnünk kell az elakadásra, erre kell a fényvisszaverő háromszög. Az autónk mögött kell elhelyeznünk: az autópályán 150–200 méterre, autóúton 100 méterre. Másik elengedhetetlen kellék a – megfelelő felszereltségű – elsősegélydoboz. Pár évente nem árt cserélni az elévülő tartalmát, különösen akkor, ha már korábban rászorultunk az alkotórészeinek használatára.

Elengedhetetlen

Vannak olyan tartozékok, amelyek megléte megszokott az autóban, de mégsem kötelező jellegűek. Ezek azok a kellékek, eszközök, amelyek nélkül nem feltétlenül éreznénk biztonságban magunkat. Ezek az elengedhetetlen dolog akkor jönnek jól, amikor hibaelhárítás céljából ki kell szállnunk az autóból, illetve az elakadásunk megszüntetése érdekében szükségünk lehet rájuk. Ide sorolható a fényvisszaverő mellény, amelyet az utastérben tároljunk! Ugyanis ha azt a csomagtartóból kell kiszednünk, akkor előfordulhat, hogy annak felvételéig észrevétlenek lehetünk a többi autós számára. Ugyan a hiánya miatt nem büntetnek, ám ha olyan helyzet adódik, amikor használnunk kellene és nem áll rendelkezésre, akkor megbírságolhatnak. Ne feledjük, hogy számos országban a kötelező tartozékok közé tartozik! Személyautókban a tűzoltó készülék és a pótkerék sem kötelező, ám mégis alapvető részei autónk felszerelésének. Mint ahogy az izzókészlet is. Ez utóbbi a régebbi autókban előírt tartozék volt, hiszen aki jogosítvánnyal rendelkezett, annak tudnia kellett, miként kell egy lámpatest izzóját lecserélni. Az új autók esetében már nem ennyire egyszerű a művelet, jobb, ha szakemberre bízzuk. Ezért sem írják elő kötelezően ennek a készletnek a meglétét. De ne feledjük, amint tudomásunkra jut, hogy nem ég az autónk egyik fényforrása, a KRESZ szerint mihamarabb gondoskodnunk kell annak javításáról.

A pótkerékre vagy mankókerékre visszatérve: az új autókban – különösen a hibrideknél, az elektromosoknál és a gázosított autóknál – egyre kevésbé találkozunk velük. A magyarázat: az akkumulátor, illetve a tartály foglalja el azt a helyet, ahol egy plusz kerék elférne. Ezekhez már defektjavító készletet adnak. Ha van rá mód, inkább biztosítsunk helyet a pótkeréknek, no meg a kerékcseréhez szükséges emelőnek és a kerékkulcsnak.

Ami még hasznos lehet

Manapság ritkán teszik az autókba, de vész esetén rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg, ha rendelkezésünkre áll egy bikakábel, vagy éppen egy vontatókötél. Egy esetleges kerékcseréhez pedig jól jöhet egy pár szerelőkesztyű, illetve egy zseblámpa. A hasznos dolgok listája végtelen, de túlzásba se vigyük, mert a túlsúly növeli az autó fogyasztását.

Amit az évszak megkíván

Nyáron a napszemüveg mellett kötelező autós kellék a hővédő fólia, a gyerekülések mellett az árnyékoló, illetve legalább egy flakon ásványvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában