Színvonalemelés

2022.07.28. 19:55

Augusztustól drágulnak a Kecskeméti Vadaskert jegyárai

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester jegyzi azt az előterjesztést, ami a Kecskeméti Vadaskert jegyárainak emelését javasolja augusztus 1-től. Az előterjesztésben szereplő indoklás szerint a jegyár emelkedésből fakadó bevételnövekedés néhány infrastrukturális fejlesztés megvalósításával nagyban hozzájárulhat a szolgáltatás színvonalának további emeléséhez.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba/archív-felvétel

A vadaskert a koronavírus-járvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében hozott törvény értelmében évek óta nem emelhetett árat, amit most pótolni szeretne. A családok esetében mérsékelten növekedett a jegyár, a kisgyermekeket, a fogyatékkal élőket, valamint a szociális otthonok lakóit, illetve az őket kísérőket nem érinti az emelés. Két új jegytípust is bevezettek, a családi jegyet két szülő és egy gyermek, illetve családi jegyet egy szülő és három gyermek számára.

A felnőtt jegy 1550 forintról 2000 forintra, a három és 18 év közöttiekre vonatkozó gyermekjegy 1000 forintról 1400 forintra emelkedik, és ez érvényes a nyugdíjas jegyre is. 

A három éves kor alatti gyermekek szülei az eddigi 100 forint helyett 200 forintot többet kell fizessenek a kasszánál. Új jegytípust vezettek be a nappali tagozatos diákoknak, ez 1600 forint. A két szülő és két gyermek számára biztosított családi jegy ára 3500 forintról 5000 forintra emelkedik, a két szülő-egy gyermek típusú családi jegy ára 4000 forint lesz, az egyszülő-három gyermek típusú családi jegy 5000 forintba kerül. Emelkedtek a csoportos jegyárak, illetve a bérlettípusok árai is, ez 20 és 50 százalék közötti növekedést jelent.

Az előterjesztésben további indoklásként szerepel, hogy a vadaskert látogatószáma 2015 óta folyamatosan növekszik, 2019-re 100 ezer fölé emelkedett, amihez az új működési koncepció is hozzájárult. 

Ennek lényege a folyamatos fejlesztés, új állatok beszerzése, új kifutók építése és a meglévők megújítása. A színvonalas munka megtartása évről évre gondos tervezést igényel. 

A vadaskert forrásai jelentős részét képezi az önkormányzati támogatás, ami növekvő tendenciája ellenére sem fedezi a kiadások jelentős részét, ezért az állatkert működése jelentősen függ a jegyár bevételtől. Utoljára 2019. január 1-én emelt árat a Vadaskert.

Lévai Jánosné képviselő, a Kecskeméti Vadaskert felügyelőbizottságának elnöke hozzászólásában elmondta, hogy a 2015-ös vezetőváltás óta minőségi változás látható a szolgáltatásban, ami a fejlesztésekben, illetve az állatok számának növekedésében tapasztalható. Nagyon sok állatot mentenek meg a vadaspark szakemberei. 

Hangsúlyozta, hogy a jegyár emelkedése mindig sajnálatos, de a fenntartási költségek és a takarmányozás árai folyamatosan emelkednek. 

Elmondta, hogy a járvány megtörte a látogatószám emelkedését, de idén talán újra eléri az állatkert a 100 ezer látogatót. Új elem a vadaspark szolgáltatásában a kitelepülés és hamarosan beindítják a zoopedagógiai képzést. Lévai Jánosné indítványozta, hogy a kedvezményes gyermek jegyár korhatárát három évről emeljék hat éves korra. Sztachó-Pekáry István befogadta a módosító indítványt.

Az előterjesztésben foglaltakat 12 igen és 6 tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában