Szünidő

2022.07.11. 11:25

A Kecskeméti Vadaskert táborában sokat tanulhatnak a gyerekek az állatok gondozásáról

Négyszáz gyermek gazdagodhat ezen a nyáron vadaskerti táborélményekkel. Imádnak az állatokkal foglalkozni, miközben sokat tanulnak is a különböző fajokról. Megfigyelhetik azt is, mire kell ügyelni gondozásuk során a nagy meleg idején.

Sebestyén Hajnalka

A táborozó gyerekek a tigrisek etetésében is részt vehettek. Fotó: Sebestyén Hajnalka

A Vadaskertben két évtizedes múltra tekint vissza a nyári táboroztatás. A gyerekek minden évben örömmel választják szünidei programként a tábort. Zomboryné Polyák Irén, a Vadaskert igazgató-helyettese elmondta: az utóbbi években – a nagy érdeklődésre való tekintettel – növelték a hetek számát, és már nyolc héten át 50-50 gyermeket tudnak fogadni. A túljelentkezés miatt most már egy gyermek csak egy hétre jelentkezhet, hogy mindenki kapjon lehetőséget a vadaskerti táborozásra. A diákok elsősorban kecskemétiek, de van néhány környező településről, vagy távolabbról érkező is. A Kecskeméti Vadaskert a nyár folyamán néhány Covid-árva, félárva gyermeket fogad és térítésmentesen táboroztat, a Regőczi Alapítvánnyal együttműködve, annak segítségével. 

Népszerű az intézmény nyári tábor programja, mivel jó hatással van minden gyermekre. 

Erősíti bennük a gondoskolás, a gondozás fontosságát, növeli a felelősségérzetüket. Az állatok is örülnek a gyerekeknek, akik minden reggel segítenek az etetésükben. 

A táborozókat sok újdonság fogadta ezúttal is. Az állatállomány az elmúlt hónapokban több egyeddel gyarapodott. Idén is születtek törpekecske-gidák, kengurubébik, indiaiantilop-borjak, gyűrűsfarkú makik. A Vadaskert nagy örömére hosszú évek után újra született dámszarvas borjú, köszönhetően a megfiatalodott állománynak. További két dám borjú születését várják még. A dámszarvasok két éve kaptak új kifutókomplexumot. Új állatfaj a vadaskertben a koronásdaru és új röpde épült számukra. Emellett megújult a madárkórház, ahová a sérült állatokat befogadják. A látogatók pedig egy év eltelte után együtt láthatják a tigriscsaládot, a sikeres összeszoktatás eredményeként. 

Zomboryné Polyák Irén elmondta: 

ezen a nyáron is szép számban érkeznek családok, táborozók és kirándulók a Vadaskertbe. 

Az állatállomány jól van, a kánikulát is bírják. Az egész kert fákkal övezett, minden karám és kifutó árnyékot kap. Folyamatosan locsolják a területet, hogy még elviselhetőbb legyen a meleg. Ezeken túl minden állatnak biztosított a búvóhely lehetősége, vermekben, beállókban, állatházakban, továbbá lédús takarmányokat, friss vizet kapnak, naponta többször. 

Pénteken a vadaskerti látogatásunk során találkoztunk az egyik táborozó csoporttal is, melyet Bálint Dóra és Tomek Mária vezetett. Elmondták: a hét első napján a gyerek megismerkedhettek a Vadaskert működésével, az állatokkal. Keddtől csütörtökig minden nap más állatcsoport – ragadozók, patások és egzotikus kisállatok– etetésében vettek részt. 

A három táborozó csoport körforgásszerűen segített az etetésükben. 

Pénteken pedig mindenki a számára legkedvesebb állatfajták etetésébe kapcsolódott be. A nap folyamán az állatokhoz kapcsolódó játékos feladatok várták a gyerekeket. Láthattak focis bemutatót és részesei lehettek rendőrségi bűnmegelőzési programnak is. 

A táborozó gyerekek közül néhány megosztották élményeiket is. Árvai Regő nagyon élvezte a rejtvény feladatokat. A Vadaskert lakói közül kedvence az oroszlán lett, mert az volt számára a legszebb. Ő maga nagyon szereti az állatokat, otthon két kutyája, három macskája, két tyúkja és egy kakasa van.

Földházi Klára nagyon örült neki, hogy sok érdekességet tanulhatott az állatokról. Ráadásul olyannal is találkozhatott, mint a petymeg, mely az országban csak a Vadaskertben él. Durucz Adél a közös etetéseket emelte ki legjobb élményeként, különösen a tigriseket zárta szívébe. 

Szabó András már másodszor járt a vadaskerti táborban, tavaly annyira élvezte, hogy tudta, újra visszajönne. Kedvence a fekete párduc. A játékos feladatok is kedvére valók voltak, sok érdekességet megtudott a kert lakóiról. 

Tóth Botond is nagy élvezettel elevenítette fel élményeit, melyek között megemlítette az új barátait, akikkel a hét során kellemesen kikapcsolódhatott, miközben tanultak az állatokról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában