Előadás

2022.06.03. 07:00

Venezuelai éveiről mesélt a neves gyógyszerész a kecskeméti népkonyhán

Prof. Dr. Pablo Nemeth, azaz Németh Pál volt a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ vendége csütörtökön. A neves gyógyszerész a népkonyhára járó szegényeknek a Venezuelában eltöltött 25 évéről mesélt.

Sebestyén Hajnalka

Németh Pál (kockás ingben), kutató-gyógyszerész izgalmas történeteket mesélt a venezuelai évekről Fotó: Sebestyén Hajnalka

Németh Pált felesége, Éva kísérte el a találkozóra. A Szegedről származó, de később Kecskeméten letelepedett gyógyszerész ebéd előtt találkozott a rászorulókkal, akiket a vetített képes előadásán keresztül avatott be a venezuelai éveibe. 

A napokban 75. születésnapját ünneplő kutató-gyógyszerész elmesélte, Szegeden született, ott tanult, ott vált belőle gyógyszerész, és kutató. 1980 és 1990 között az újonnan felépült kecskeméti kórházhoz került az izotóp-diagnosztikai osztályra, mint tudományos főmunkatárs. A nyolcvanas évek végén került szóba családjában Venezuela, amikor lányuk meglátogatta az ott élő nagynénit. Az egyéves útja akkora hatással volt rá, hogy a családja érdeklődését is felkeltette.

Miután Németh Pál és felesége is kiutazott, maguk is megtapasztalták az akkor még nagyon gazdag ország szépségét és vonzerejét, a gyönyörű tájaival és gazdagságával. A gyógyszerész egy év fizetetlen szabadságot vett ki és kiköltöztek. 

Ez idő alatt felfigyelt rá a venezuelai szakma és állást ajánlottak számára egy fővároshoz közeli egyetemen. Miután igent mondott, saját labort építettek neki, mindent megkapott, amit kért, így szakmai téren nagyon jól kamatoztathatta tudását. 

25 évet töltött kint a család, 2014-ben költöztek haza. Sok mindent megtapasztaltak, jót és rosszat egyaránt. Láthatták, amint a gazdag ország elszegényedik. A népkonyhán mesélt az élményeiről. Bemutatta a hazánktól tízszer nagyobb Venezuela természeti értékeit, időjárását. Szólt a múltjáról, a természeti erőforrásairól, a nyomornegyedeiről, a gyönyörű tengerpartjairól, a veszélyes útjairól a hegyekben. Külön kiemelte a karácsonyi ünnepkört, a hagyományos ünnepi ételeiket. 

Több érdekességet is megosztott a közönségével. Például, hogy ott mindenki kocsival megy mindenhova, annyira olcsó a benzin. Vonatközlekedés egyáltalán nincs az országban. Akkoriban egy liter víz többe került mint negyven liter benzin. Nagy változás volt ez számára. 1990-ben egy kis Polskival járt itthon, míg ott kapott egy 12 hengeres hatalmas autót, mely 100 kilométeren 48 litert fogyasztott. 

Emlékeit szép fényképek és látványos videók segítségével idézte fel. Nagyszerű előadását élvezettel hallgatták az ebédre érkező szegények, sőt többen felvetették, ők maguk is szívesen kirándulnának a szép venezuelai tengerparton. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában