Tervek

2022.06.06. 17:02

Új beruházás várható a szentbenedeki diákfarmon

Több millió forintból pályázati projektet valósít meg az önkormányzat egyik bérlője.

Gábor János

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Közel százmillió forint értékben valósít meg pályázati projektet az önkormányzat egyik bérlője, aki a régi agrárképzések gyakorlati helyszínén, az úgynevezett diák­farm területén gazdálkodik 2016 óta. A Dunaszentbenedekhez tartozó, de kalocsai tulajdonban lévő ingatlanon állattartó telep üzemel, és az azt működtető vállalkozás fejlesztést hajt végre rajta, holott csak korlátozott időre nyerte el a bérleti jogot. A városházán azt firtatták a képviselők, hogy a beruházásnak lesz-e anyagi vonzata Kalo­csára nézve. 

Az agrárvállalkozás megkapta az önkormányzattól a pályázathoz szükséges tulajdonosi hozzájárulást, amit a szabályok szerint eljárva Filvig Géza polgármester adott ki, ám kérte hozzá a városatyák jóváhagyását is. A beszámolójából kiderült: Kalocsa költségvetését nem érinti a projekt, és zömmel mobil eszközök beszerzéséről van szó, tehát a 2026-ig érvényes bérleti szerződés lejárta után – ha azt nem hosszabbítaná meg az önkormányzat – a vállalkozó minden, ezen a tenderen nyert gépet elszállít. 

Szabó Balázs arra volt kíváncsi, hogy mi történik, ha a feltételek között a hátralévő négy évnél hosszabb fenntartási időszak szerepel. Filvig Géza válasza alapján az önkormányzatot ebben az esetben sem terheli anyagi felelősség, hiszen minden kockázatot a bérlő visel. Arra a kérdésre viszont, hogy a város később kiírja-e nyilvános pályázatra a diákfarmot, azt felelte: úgy gondolja, igen, tehát az üze­mel­tető­váltás során bizonyos átalakítások szinte biztosan szükségessé válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában