Galériával

2022.06.01. 17:25

Több ezer virágot és több száz fát ültetnek idén Halas közterein

Hetven darab facsemetével gyarapodik Kiskunhalas a MOL-Új Európa Alapítvány programjának köszönhetően – jelentette be Fülöp Róbert polgármester. Emellett a Halasi Városgazda Zrt. folyamatosan készíti a városi virágágyásokat, összesen hat és félezer egynyári virággal ültetik be a közterületeket.

Pozsgai Ákos

A Halasi Városgazda Zrt. dolgozói ültetik el z egynyári virágokat Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az ország legzöldebb települései közé tartozik Kiskunhalas, ez igazán madártávlatból látszik jól nyáron, amikor a fák zöld lombozata borítja be az egész várost. A helyi fásítási törekvéseket segíti a MOL-Új Európa Alapítvány programja, melynek keretében összesen hetven fát kap a város, amelyből ötven gömb szivarfát a Petőfi utcán, tíz puszta szilfát az Esze Tamás lakótelepen, a játszótér melletti területen, tíz ezüst hársfát pedig a Bundzsák Dezső Városi Sportközpont területén, a Tánchagyományok Háza körül ültetnek el – tájékoztatott Fülöp Róbert. 

A polgármester beszámolt arról is, hogy a nyertes városok a facsemeték mellett egy edukációs programban is részt vehetnek, melynek célja, hogy a települések fiataljai nyitottá váljanak a fenntarthatósággal, a fák és erdők fontosságával kapcsolatos tudatos szemléletmód iránt. Az edukációs program gazdája Kiskunhalason a KRK Központi Általános Iskola lesz.

Kiskunhalason az idei évben eddig több mint háromszáz fát ültettek ki a közterületekre a Halasi Városgazda Zrt. dolgozói, a város ez mellett vesz részt a Mol-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közös VárosFa programjába, a fenntarthatósági projektre idén április várták a jelentkezéseket és az Országos Erdészeti Egyesület ellenőrizte és bírálta el a beérkezett igényléseket.

A program két fázisában, összesen hétezer facsemetével járul hozzá a hazai települések fásításához. 

A program első fázisa, a tavaszi mintaültetés a megyeszékhelyek számára jelent lehetőséget az együttműködésre. A második fázisban pedig már minden, tízezer lakos feletti település benyújthatja pályázatát, a két fázisban való részvétel ugyanakkor nem zárja ki egymást. A tavaszi időszakban ötszáz darab egységcsomagot osztottak szét, ősszel pedig további hat és félezer egységcsomagot osztanak szét a települések zöldítésére. 

A városok nagyméretű sorfák mellett az ültetéshez szükséges kiegészítőket, útmutatót és szakmai tanácsadást is kapnak. A mintaültetések során öt fafajta közül lehet választani, így amerikai hárs, fehér eper, közönséges nyír, platán és pusztaszil is díszítheti a jövőben a nyertes városokat. Ősszel 16 fafajtával zöldülhetnek majd a települések.

Az érintett településeken emellett óvodásoknak és iskolásoknak szóló edukációs programokat is szerveznek, támogatva a fiatalok további ismeretszerzését a fenntarthatóság és környezettudatosság területén.

Kiskunhalason a fásítás mellett hat és félezer tő egynyári virággal (porcsinrózsa, napvirág, kakasvirág, szőlővirág, muskátli, kakassarkantyú, díszbatáta, pistike) díszítik a halas Városgazda Zrt. dolgozói a város köztereit. Az egynyári virágokon kívül már elültettek ezerháromszáz tő rózsatövet is és a további évelő ágyások kialakítását is végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában