Környezetvédelem

2022.06.16. 11:25

Színes programokkal készül az autómentes napra a kecskeméti önkormányzat

Európai Mobilitási Hét és Európai Autómentes Nap megtartásáról határozott a közgyűlés csütörtöki ülésén. Az önkormányzat az európai eseménnyel egyidőben, szeptember 16 és 22 között tartja meg a rendezvényt.

Horváth Péter

Felvételünk 2019-ben készült a kecskeméti autómentes napon. Fotó: Zsámbóki Dóra/archív-felvétel

Az önkormányzat 2001 és 2014 között Európai Autómentes Napot, 2015-től pedig egy hetes programsorozatot szervezett Kecskeméten. A város az Önkormányzati Környezetvédelmi Alapból finanszírozza a program 4,79 millió forintos költségét, melyből 2,79 millió költségvetési előirányzat, kétmillió forint pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium kétmillió forintos, már átutalt támogatása.

A programsorozat fő programeleme a szeptember 18-án megrendezendő Európai Autómentes Nap lesz, ami számos együttműködő partnerrel közösen terveznek megtartani. A rendezvény napján többek között környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programokat valósítanak meg, de lesznek csoportfoglalkozások, előadások, alternatív hajtású járművek is. A Kossuth téri rendezvény jelentős programpontja lesz a Kecskeméti Kétkarikás Kritérium Verseny, egy országos kerékpárverseny részeként. 

A versenyek egy 950 méteres versenypályán zajlanak majd. 

A Kossuth téri rendezvény napján kerékpáros felvonulást is tartanak.

Ezen a napon lezárják az autók előtt a Deák Ferenc teret, a Lechner Ödön utcát, a Luther közt, a Kisfaludy utcát, a Festő utcát, a Lestár téri parkolókat, a Kossuth téri parkolókat a Lordok Háza előtt, a Katona József teret, a Batthyány utcát a Dobó körúti körforgalomtól a Lestár tér irányába, a Dobó körutat és a Trombita utcát. A lezárás hatálya alól mentesülnek a zöld rendszámos autók. A helyi buszjáratokon a forgalmi engedély és a személyi igazolvány felmutatásával ezen a napon ingyenesen lehet utazni.  

Lejer Zoltán azt javasolta, hogy legyen bátor az önkormányzat, és a jövő évi autómentes napot hétköznapra tegye, mert annak van figyelemfelhívó jellege, az idei vasárnapi lezárásnak kevésbé.

Gaál József alpolgármester elmondta, hogy a javaslatokat megfontolják, de a lakossággal együttműködve jól meg kell szervezni, hogy ne okozzon jelentős fennakadást. Hozzátette, hogy ezzel az eddigieknél nagyobb hatást gyakorolnak. Király József azt indítványozta, hogy már idén hétköznapot jelöljenek ki autómentes napnak. Fekete Gábor, a Fidesz frakcióvezetője szerint ez kisebb káoszt okozna a városban, ezért az eredeti napirendi pont elfogadását javasolta.

Király képviselő indítványát az emelt az utcák hétköznapon történő lezárásáról nem szavazta meg a közgyűlés, maradnak az eredeti előterjesztésben szereplő javaslatnál, ezt egyhangúlag támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában