Határidő

2022.06.19. 13:12

Sokan hagyták az utolsó pillanatra lejárt jogosítványuk megújítását

Megtriplázódott az orvosi alkalmassági vizsgálatok száma az utóbbi napokban a kiskunhalasi háziorvosi rendelőkben. A legtöbben ugyanis cseppet sem kapkodták el lejárt jogosítványuk megújítását. Aki eddig még nem tette meg, ne habozzon tovább: június 30-ig érvényesek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

A jogosítvány érvényességének meghosszabbításának első lépéseként a háziorvost kell felkeresni, hogy elvégezze az alkalmassági vizsgálatot. – Megvizsgáljuk a sofőr látását, megmérjük a vérnyomását, valamint, ha van korábbi vagy régebb óta fennálló betegsége (például cukor- vagy szívbetegség esetén), akkor szakorvosi véleményt kérünk, és amennyiben mindent rendben találunk, akkor meghosszabbítható a jogosítvány – ismertette a folyamatot dr. Bús Imre, kiskunhalasi háziorvos.

Mint megtudtuk tőle, a praxisában megtriplázódott az orvosi alkalmassági vizsgálatra érkezők száma. – Látványos a növekedés, egyértelmű, hogy a többség a lehető legtovább húzta ennek a lépésnek a megtételét. 

Volt olyan, akinek már tavaly szeptemberben lejárt az jogosítványa, mégis a napokban jött csak vizsgálatra 

– osztotta meg hírportálunkkal tapasztalatait a szakember.

Készülve az utolsó pillanatos rohamra, május utolsó hétvégéjétől a kormányablakok rendkívüli, hétvégi nyitvatartással segítik a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét.  Szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között várják az ügyfeleket. Ebben az időpontban kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni.

Online is intézhető a jogosítvány meghosszabbítása

Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható a jogosítvány megújítása, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági engedélyt. Az Ügyfélkapu rendszerében egy nyilatkozatot kell kitölteni arról, hogy felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot, hogy a jövőben külön kérelem nélkül készítse el új jogosítványunkat, amikor a régi lejárt. Fontos megjegyezni: akinek van ügyfélkapuja, ám ezt a nyilatkozatot nem tölti ki, annak a továbbiakban is személyesen kell bemennie az illetékes kormányablakba, ha lejárt a jogsija.

Ha viszont kitöltöttük a nyilatkozatot, akkor elég csak a hosszabbításhoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálatra elmenni, annak eredményét feltöltik a rendszerbe, a minisztérium pedig nyolc napon belül kiküldi az új okmányt az Ügyfélkapuban rögzített lakcímünkre, de akár másik postázási címet is megadhatunk, vagy választhatjuk az okmányirodai átvételt is.

Mindehhez azonban az állami rendszerben lennie kell három évnél nem régebbi igazolványképnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában