Keresztények

2022.06.03. 12:07

Sok édesanya csatlakozott a Majsán tartott országos találkozóhoz

A hétvégén tartották a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége országos találkozóját Kiskunmajsán.

Tapodi Kálmán

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek érkezik a misére Fotó: Tapodi Kálmán

Az eseményre zsúfolásig megtelt a Kisboldogasszony katolikus templom, ahol misét mutatott be Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke, aki köszöntötte a találkozó résztvevőit. 

„Akinek van lelki ereje, az nem omlik össze nagy nehézségek, megpróbáltatások idején. (…) Ezt a lelki erőt tudja megadni a Szentlélek. Most pünkösdre várva kérjük a Szentlélek ajándékait magunknak, családunknak, mindazoknak, akikért imádkozunk.” – fogalmazott szentbeszéde során az érsek. 

A Szent Mónika-mozgalom Spanyolországból indult, és a kis közösséghez egyre több édesanya csatlakozott, akik mindennap imádkoznak saját és mások gyermekeikért.

A madridi közösség 1987 óta elismert, eszményképül Szent Ágoston püspök édesanyját, Szent Mónikát választották. 
Hazánkba Róna Gábor jezsuita atya hozta el ennek a közösségnek a hírét, és a kalocsai édesanyák kérésére 1992. augusztus 27-én megalakult az első csoport. A közösségnek mindenki tagja lehet, aki vállalja, hogy az imát mindennap elmondja, és hetente egyszer megteszi ezt a templomban is. Róna Gábor halála után, 2016-tól Kürtösi Krisztián, bátaszéki atya lett a közösség lelki vezetője. 

A majsai találkozón a közös imádkozások és elmélkedések mellett a résztvevők új világi elnököt is választottak a Szent Mónika Közösségek élére. A posztot a kezdetektől, immár harminc éve a kalocsai Bartal Józsefné töltötte be. A leköszönő elnök helyére titkos szavazással – két jelölt közül – a szekszárdi Vereckeiné Rajkai Piroskát választották öt évre a közösség világi elnökévé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában