Hangverseny

2022.06.05. 10:34

Orgonafelújításra gyűjtöttek a szabadszállási reformátusok

A hangszer 1857-ben készült el a híres salzburgi orgonaépítő mester, Mooser Lajos keze által.

Gulyás Sándor

A koncerten a gyülekezet újjáalakult énekkara is fellépett Fotó: Gulyás Sándor

Jótékonysági hangversenyt tartottak a minap a szabadszállási református templom orgonájának felújítása érdekében. A rendezvényen közreműködtek a kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola tanárai, valamint a helyi Szász Póla Református Énekkar. Gémes Adrienne zongorán, Illichné Kondacs Szilvia hegedűn és brácsán, Kökény Jánosné hegedűn, Miklósné Faragó Csilla fuvolán, Pappné Gyalus Erika gordonkán, Szentpéteri Ildikó hegedűn játszott. Illyés Gyula ehhez az alkalomhoz illő versét Török László Dafti adta elő. 

– Templomunk orgonája 1857-ben készült el a híres salzburgi orgonaépítő mester, Mooser Lajos keze által. 

A rengeteg hiba mellett a 165 éves orgonánk ma is használatban van, de egyre sürgetőbb lenne egy jelentősebb felújítás.

A miniszterelnökség hangszerfelújításra kiírt pályázatán hárommillió forintot nyertünk, ez az összeg azonban még az alapvető javításokra sem elegendő. Ennek okán a közelmúltban gyűjtést hirdettünk, hogy a hangszer részleges felújítása a következő év elején megvalósulhasson – mondta Pálinkásné Balogi Beáta lelkipásztor. A jótékonysági koncerten a gyülekezet tavalyi év októberében újjáalakult énekkara is fellépett. 

– Énekkarunk a Szász Póla Református Énekkar nevet vette fel. Névadónk, Vargha Gyuláné Szász Póla a szabadszállási óparókián született 1863. október 15-én, Szász Károly egykori szabadszállási lelkipásztor, később dunamelléki püspök és Bibó Antónia gyermekeként. Szász Póla egész életében sokrétű egyházi és irodalmi szolgálatot végzett. A magyar református közélet és vallásos irodalom egyik vezető egyénisége volt. Vallásos versek és énekek fordítójaként rengeteget köszönhetünk neki. 

Méltónak és illőnek tartottuk, hogy itt, Szabadszálláson, szülővárosában, édesapjának egykori szolgálati helyén ápoljuk és őrizzük emlékezetét, vigyük tovább azt a hitvalló református örökséget, amit énekfordításai által ránk hagyományozott 

– tette hozzá Pálinkásné Balogi Beáta. 

A koncerten 201 ezer forint gyűlt össze. További adományokat szívesen fogad a Szabadszállási Református Egyházközség. Bankszámlaszám: 11732356-20020062. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában