Galériával

2022.06.13. 14:06

Megkezdték a fehér gólyák látványgyűrűzését Bács-Kiskunban

Minden év júniusának közepén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk ma már, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak.

Juhász Jenő

Felvételünk az egyik bácsalmási gólyafészeknél készült, ahol három fióka nevelkedik. Fotó: Juhász Jenő

Megyénkben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának a munkatársai közösen végzik a gyűrűzést. 

A bácsalmási térségben hétfőn reggel, elsőként Bácsszőlősön tartottak bemutatót, majd ezt követően a nap folyamán még hat település gólyafészkeit keresték fel emelőkosaras daruval a szakemberek.  Kedden délelőtt Bácsborsódra, Katymárra és Madarasra várják az érdeklődőket. 

Bácsalmáson a Szent István és a Damjanich utca kereszteződésénél lévő gólyafészekre is sokan voltak kíváncsiak.  A helyi általános iskola 2. a osztályos tanulói mellett több tucatnyi felső tagozatos diák is ellátogatott a látványgyűrűzésre. E mellett még néhány szülő és nagyszülő is megjelent a gyermekekkel.  

A bemutató és a tájékoztató során kiderült, hogy Bácsalmáson és környékén 10 évvel ezelőtt kezdték meg a fehér gólyák látványgyűrűzését. Vagyis ez a rendezvénysorozat jubileuminak minősül, s ezen időszak alatt több mint ötszáz fiókát gyűrűztek meg, és 4700-an voltak kíváncsiak a bemutatókra. 

A bácsalmási gólyafészek érdekessége, hogy az egyik szülőt még 2013-ban Madarason gyűrűzték meg fiókaként, s az óta már harmadik esztendeje, hogy visszajár a bácsalmási fészekbe. Ebben a fészekben egyébként három fióka nevelkedik most jelenleg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában