Bács-Kiskun

2022.06.30. 15:27

Kirgizisztánban tárgyalt Lezsák Sándor, a parlament alelnöke

Kirgizisztánban tárgyalt a hétvégén Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, ahol részt vett a TürkPA ülésén, és felavatta Almásy György magyar utazó emléktábláját – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája a Magyar Távirati Irodával.

Vajda Piroska

Lezsák Sándor (balra) Kirgizisztánban. Fotó: Lezsák Sándor Facebook-oldala.

A közlemény beszámol arról, hogy a kirgizisztáni Csolpon-Atában tartotta soros ülését a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) Parlamenti Közgyűlése (TurkPA), amelynek munkájában részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Magyarország megfigyelőként vesz részt a szervezet munkájában.
Lezsák Sándor kétoldalú megbeszéléseket folytatott kirgiz partnerekkel, így Talant Mamitovval, a kirgiz parlament elnökével és a tagországok parlamenti vezetőivel, valamint a kirgiz kulturális, illetve az oktatási miniszterrel – olvasható a közleményben.

A Türk Nyelvű Országos Parlamenti Közgyűlésen az Alelnök kiemelte: „Nekünk itt Közép-Ázsiában a hun-türk tudatú népek rokontudata a bizalom alapja. Ez közös kincsünk. Hazánkban az Orbán-kormány tudatosan és a gyakorlatban is megvalósítja a Keleti Nyitás politikáját. A diplomáciai  kapcsolatok megújulása mind a kereskedelmi kapcsolatokban, mind a kultúrában, művészeti életben, irodalomban olyan értékeket hozott és hoz a felszínre, melyek tovább erősítik a rokontudat bizalmi tőkéjét.”

A közleményből az is kiderül, a közgyűlés döntött arról, hogy 

a TÁSZ közelmúltbeli névváltoztatásához igazodva módosítja elnevezését. 

A parlament sajtóirodájának beszámolója szerint a magyar politikus kirgizisztáni útja során ellátogatott a Tien San hegység lábánál fekvő Karakol városba, ahol felavatta Almásy György magyar utazó és keletkutató emléktábláját.

Almásy György előbb 1900-ban, majd 1906-ban vezetett expedíciót a térségbe. Második alkalommal a Karakol városban ma is álló Pedagógiai Főiskolán szállt meg, amelynek falán a biskeki magyar nagykövetség állított emléktáblát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában