Solt

2022.06.22. 17:25

Magyar sikerek is születtek a nemzetközi távlovas versenyen

Háromnapos nemzeti és nemzetközi távlovas versenyt tartott a solti Rencsár Ménes. A rendezvény fővédnöke Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, védnöke Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke volt.

Lencsés P. Anna

Potápi Árpád János adja át a trófeát a 120 kilométeres győztesnek.

Fotó: Lencsés P. Anna

A versenyen nyolc országot képviselve, Magyarországon kívül Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Törökországból érkeztek versenyzők. A versenyek 8 távon, a 20 kilométerestől a 160 kilométeres távig zajlottak, a 72 indulóból 66-an teljesítették a pályát. Potápi Árpád János államtitkár a lovassportok kapcsán elmondta: 

– A lovas hagyományok hozzátartoznak a magyar nemzet hagyományaihoz. Jó látni, hogy sok fiatal versenyez, nagyon sokan próbálnak napi szinten lovagolni, ehhez kívánjuk a jövőben megteremteni a feltételeket. 

Ez fontos, egyrészt mert a gyerekek, ha állatokkal foglalkoznak, akkor rendszeretetre neveljük őket, másrészt a lovaglás mozgás, rendkívül jó sport, egyébként szabadidős tevékenység is, és ezt minden évszakban lehet itt, a Kárpát-medencében űzni. 

Jó látni azt is, hogy a magyar–magyar kapcsolatokban is nagyon fontos szerepe van a lovassportoknak. 

A különböző utódállamokból jönnek versenyzők Magyarországra versenyezni, illetve magyar versenyzők is vesznek részt az ottani bajnokságokon. Rencsár Kálmán, aki családjával már kilencedik alkalommal rendezte meg a versenyt Solton, kiemelte, hogy a távlovas sport kivételes sport, komoly felkészülési munkát, rendkívüli kitartást igényel mind a ló, mind a lovas részéről, a hosszú távok miatt. A versenyen elsősorban a lovat értékelik, amelyek minden kör után teljes körű orvosi vizsgálaton esnek át. A nemzetközi versenyben két magyar siker született, 120 kilométeren első lett Szösz Letícia, 160 kilométeren nyert Fekete Patrícia.

A nemzeti verseny eredményei

A nemzeti versenyben a 20 kilométeres távon első lett Posztobányi Réka, második Kontár Gergő. A 40 kilométeres távon nyert Pek László Lajos, őt követte Hoffmann Evelin, Szeibert Kincső előtt. 60 kilométeren első lett Horváth Hanna, második Nagy Richárd, harmadik Petrik Hanna Zsófia. A 80 kilométeres szombati futam nyertese Visy Bertalan, második Berta Hedvig, harmadik Nagy József Szabolcs. A vasárnapi futamon első lett Lu­kács Máté, második Gosztolai Zsanett, harmadik Szabó Alexandra. A Nemzeti junior 80 kilométeres versenyt első napon Török Karolina nyerte, második lett Benkei Panna, harmadik Nagy Zsófia. Második nap első Takács Marcel, második Nagy Zsófia. 100 kilométeren nyert Márkus Rozina, Török Karolina és Perlaki Virág előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában