Kiskunhalas / Galériával

2022.06.04. 11:59

Kuris István: az összetartozás ereje enyhítheti a trianoni békediktátum fájdalmait

A trianoni békediktátumra emlékeztek a nemzeti összetartozás napján Kiskunhalason is az Országzászló emlékműnél, ahol felvonták, majd félárbócra eresztették e nemzeti lobogót.

Pozsgai Ákos

Kuris István László Kiskunhalas alpolgármestere. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Az első világháborút lezáró béke feltételeit rögzítő, a győztes nagyhatalmak Európa új rendjéről szóló diktátumát 1920. június 4-én, a versailles-i Nagy Trianon kastélyban írták alá. Magyarországon megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, az iskolákban, hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbócra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek.

– A magyar nemzet jövőjébe és Istenbe vetett hitben, a magyar történelemre, a múltra támaszkodó reményben és nemzettestvéreink, valamint nemzetünk barátai iránti tisztelet jegyében gyűltünk ma itt össze – kezdte megemlékező beszédét Kuris István László Kiskunhalas alpolgármestere az Országzászló emlékműnél, szerinte azonban mintha egyre többen tagadnák meg ezt a hitet, a múltunkat és tipornák sárba a másik ember tiszteletét. – Korábban elképzelhetetlen, kaotikus állapotok kezdenek ma uralkodni, amit felismerve egyértelművé válik, hogy hitünkhöz, reményünkhöz, egymáshoz még inkább ragaszkodnunk kell – hívta fel a figyelmet a városvezető, aki szerint a nemzeti gyász mellett június 4-e az együvé tartozást is erősíti bennünk.

– Annál is inkább, hiszen ilyenkor különösen is ott vannak a szívünkben a határvonalon túlra rekedt testvérvárosaink közösségei, magyar barátaink.

Bárhol éljen is a magyar, a közös gyökerek, a kultúra, az értékrend, a hit, a remény és a tisztelet összeköt bennünket

– hangoztatta az alpolgármester. Hozzátette: a több, mint 100 évvel ezelőtt okozott sebeket az idő nem tudja begyógyítani, de a közösség erejével enyhíthető a fájdalom. – E közösségi összetartás ad erőt a halasiaknak és legfőképpen azoknak a testvérvárosainkban élő honfitársaknak, akik ma is küzdenek anyanyelvünk és nemzeti szimbólumaink használatának jogáért.

A kiskunhalasi megemlékezést a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. és a Martonosi Pál Városi Könyvtár szervezte, valamint a Bibó István Gimnázium diákjai és tanárai működtek közre. A megemlékezés végén a város elöljáróságai, az önkormányzati és egyházi intézmények, iskolák és civil szervezetek képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek az Országzászló emlékmű talapzatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában