Galériával

2022.06.10. 14:25

Közös szakmai megoldásokat kerestek az Országos Patikanapon, Kecskeméten

Kecskemét adott otthont pénteken a Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Patikanapjának. A szakemberek a Hunyadi János Patikában találkoztak először, majd a szomszédos Gáspár-kollégiumban értekeztek.

Sebestyén Hajnalka

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Patikanapot. Fotó: Bús Csaba

Mit kíván a magyar beteg? – e mottó jegyében rendezték meg az Országos Patikanapot. Az elmúlt két évben nem tudták megtartani a szakmai programot, legutóbb 2019-ben, szintén Kecskeméten találkoztak a gyógyszerész szakmában dolgozók.

A Mit kíván a magyar beteg? mottó egyben utal a Magyar Gyógyszerészi Kamara következő egy évének, tehát a patikanaptól patikanapig tartó időszakának a szakmai programjára is. Fémjelzi, hogy a Kamara munkájának elkövetkező egy éve – a 2018-ban már megfogalmazott szakmai rendszerváltás célkitűzéseinek megfelelően – nemcsak gyógyszerészekről, a gyógyszertárak a működőképességéről és a gyógyszertárak által nyújtott szolgáltatásokról szól, hanem a gyógyszerészek köztestületének fontos célja, a betegek jogos igényeinek a felmérése és a mindennapok gyakorlatában a maradéktalan érvényre juttatása is. 

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, akinek irányítása alá esik az egészségügy, és így a gyógyszerügy, az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága előtti meghallgatásán elmondta: 

az egészségüggyel kapcsolatban azt a szemléletet tekinti alapnak, hogy mi jó a betegnek. Mindez azt is jelzi a kamara számára, hogy harmóniában vannak az elképzeléseik.

Az idei Patikanap megnyitóját pénteken Kecskeméten, a Hunyadi János gyógyszertárban tartották meg, amelyet valódi gyógyszerészi tulajdonban lévő gyógyszertári vállalkozás működtet dr. Komáry Gábor gyógyszerész vezetésével. A megnyitón az egészségpolitika irányítói mellett a helyi közélet és a gyógyszerészszakmai szervezetek vezetői mondtak beszédeket.

Az ünnepségen elsőként dr. Komáry Gábor, az 1972 óta működő gyógyszertár vezetője köszöntötte a vendégeket. Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár két fő üzenetet közvetített. Egyrészt köszönetet mondott a gyógyszerészeknek, gyógyszertáraknak, hogy helyt álltak a járványhelyzet idején, folyamatosan biztosították az ellátást. Másrészt hangsúlyozta, a jövőben is számítanak rájuk. Majd kifejtette, 

a magyar egészségügy komoly átalakulás előtt áll, melyben fontos szerepet kap majd a prevenció, a megelőzés, mely terén a patikák is sokat tehetnek. Emellett törekednek arra is, hogy a lakossághoz minél közelebb vigyék az ellátást.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, a térség egyik országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy ismét a hírös város adhat otthont e rangos szakmai találkozónak. Köszöntőjében kitért arra is, hogy a 2010-es kormányváltás után sok minden megváltozott, a gyógyszerész kamarával közös gondolkozás eredményeképp a piaci helyet a szakmai értékek kerültek előtérbe. 

Céljuk, hogy központi fejlesztésű patika szoftver működtessenek, így nem lennének kiszolgáltatva a multiknak. A Magyar Falu Program keretében pedig a kisebb településeken is szeretnék biztosítani helyben a minőségi orvosi és gyógyszertári ellátást.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere szintén köszönetét fejezte ki a gyógyszertárban dolgozóknak. A prevenció kapcsán pedig kiemelte, hogy a városban jól működik az Egészségfejlesztési Iroda, melynek programjai segítik az egészségmegőrzést.

A megnyitó után a szomszédos Gáspár András középiskola kollégiumában tartották meg a szakmai konferenciát, ahol az előadók több oldalról közelítették meg a témát, a konferencia mottójának megfelelően keresték a választ a „mit kíván a magyar beteg a gyógyszertárban" kérdésre. Az előadók egy közvéleménykutatás és egy szakmai kutatás eredményeinek ismertetésén túl több betegszervezet és a kamara vezetőinek a közreműködésével válaszoltak a feltett kérdésekre. 

A cél olyan közös szakmai megoldások megtalálása volt, amelyek radikálisan csökkentik a hibás gyógyszerválasztás és gyógyszerhasználat miatt bekövetkező egészségkárosodásokat és hozzájárulnak, hogy az állam és a betegek gyógyszerekre és egészségügyi ellátásokra fordított kiadásai csökkenjenek, továbbá el tudják kerülni a helytelen gyógyszerválasztás és gyógyszerhasználat káros következményeit. 

A konferencia záró előadásaiban pedig arra próbáltak választ adni, hogy a betegigények kielégítésére mennyire állnak készen a gyógyszerészek, és miként segítheti ezt a tevékenységet a gyógyszerellátás struktúrája. 

A Patikanaphoz kapcsolódóan a gyógyszertár szomszédságában különböző egészségügyi állomásokon kalauzolták el az érdeklődőket a betegellátás, a prevenció világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában