Galériával

2022.06.17. 17:25

Kistelepülések pedagógusait díjazták Lakiteleken

Magas színvonalú szakmai munkájuk elismeréseként három kistelepülésen dolgozó pedagógus vehette át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat pénteken a lakiteleki polgármesteri hivatalban megrendezett ünnepség keretében. A díjazottak több évtizede magas színvonalon szolgálják közösségüket és alkotnak maradandót.

Vajda Piroska

A díjazott pedagógusok és a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának tagjai Fotó: Vajda Piroska

A díjat Dobos Krisztina, az Antall-kormány emblematikus oktatáspolitikusa, a magyar oktatás elismert szaktekintélye, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkára emlékére hívta életre 2017-ben Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője, az országgyűlés alelnöke. 

A kezdeményezés célja, olyan pedagógusok elismerése, akik a térséghez tartozó kistelepüléseken több évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységet folytattak, vagy éppen szerepet vállaltak a tehetséggondozásban, a település kulturális programjainak szervezésében, a közösségi értékteremtésben. 

Nagy hangsúlyt fektettek a diákok felzárkóztatására, segítettek a továbbtanulásban való felkészítésben, és a tanórán kívüli foglalkozások keretében elismerésre méltó munkát folytattak.

– A Kárpát-medencei magyar iskolavilág nemzetszolgálatos napszámosa volt Dobos Krisztina. Közreműködésével indult el a rendszerváltás utáni új közoktatási törvény kidolgozása – emlékezett a díj névadójára Lezsák Sándor országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, Dobos Krisztina metaforája a rendszerváltoztató esztendőknek, emléke előtt tisztelgünk akkor, amikor azokat emeljük ki, akik az elmúlt évtizedekben településük, iskolájuk, közösségük érdekében dolgoztak.  

A pályázatok elbírálását a Népfőiskola Alapítvány kuratóriuma által felkért védnöki testület végezte, melynek tagjai: dr. Kása Zsuzsanna, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium igazgatója, Máté Sándor, a Kiskunmajsai Arany János Általános Iskola igazgatója, Olajos István, a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Pálinkó Gyuláné, Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének tiszteletbeli elnöke és Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke. 

Döntésük alapján idén Dobos Krisztina díjat kapott Ámon Andorné fülöpszállási pedagógus, akinek életútját Máté Sándor, a kiskunmajsai Arany János Általános Iskola igazgatója méltatta. Elhangzott, hogy 1979. augusztusa óta nevel és tanít a helyi általános iskolában. Egész pályafutása alatt törekedett arra, hogy pedagógiai tevékenységét a lehető legmagasabb színvonalon végezze. Munkássága során első és másodikos osztályokat vezetett és vezet a mai napig. A tehetséggondozást célul kitűző, 1993-ban létrejött Ranga Tanárnőre Emlékezünk Alapítvány alapító tagja, jelenleg a kuratórium elnöke. Életútja, közéleti szerepvállalása valódi lámpásként világít, utat mutat emberségből, kollegalitásból, segítőkészségből, kitartásból – részletezte Máté Sándor.

A második díjazott Halácsi Tivadar csólyospálosi nyugalmazott pedagógus, akinek munkásságát dr. Kása Zsuzsanna, a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium igazgatója ismertette. Elmondta, Halácsi Tivadar pedagógusi pályáját a Kiskunmajsához tartozó Kígyóspusztán kezdte. 1955-től 1994-ig, nyugdíjba vonulásáig testnevelő tanárként a Csólyospálosi Általános Iskolában oktatott. A közel 40 esztendő alatt számtalan diáksportolót nevelt ki, akik a különböző járási, megyei és országos versenyeken kimagasló eredményeket értek el, elsősorban sakk, asztalitenisz, röplabda és lövészet sportágakban. Nyugdíjba vonulását követően amatőr női és férfi labdarúgó csapatoknál kamatoztatta a sportban szerzett több évtizedes tapasztalatit, 84 éves koráig pedig aktív fogathajtóként járt versenyről versenyre. 2003-ban kapta meg aranydiplomáját, 2013-ban gyémántdiplomáját.

A harmadik díjazott Vargáné Darabos Márta lakiteleki pedagógus, akinek pályájáról Olajos István, a lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola igazgatója beszélt. Elmondta, a tanárnő 1985-ben Szentesen kezdett tanítani, majd 1986 óta a lakiteleki tantestület tagja. Közel tizennégy éven át vezette lakiteleki Művelődési Ház szakmai munkáját a tanítás mellett, a helyi önkormányzat külsős bizottsági tagja is volt. 1995. évi alapításától kurátora a Lakiteleki Iskoláért Alapítványnak. Számtalan program szervezője, pályakezdő pedagógusok mentora, a Fiatal Gazdák Szövetsége által kezdeményezett „Vesd bele magad” program megvalósítója. – Pedagógus az iskolában, pedagógus az iskolán kívül is. Empatikus, színes és szeretetben gazdag személyisége, rendkívüli kezdeményezőképessége, kitartása sokak szemében példaértékű – összegezte Olajos István. Az elismerést a pedagógus betegsége  okán lánya vette át.

Az elismerésben részesült három pedagógus számára emlékplakettet, díszoklevelet, valamint 150 ezer forint összegű pénzjutalmat és virágcsokrot, illetve díszdobozos bort nyújtottak át a Védnöki Testület tagjai. Az idei díjátadással együtt eddig 14 település 18 pedagógusa számára adományozták a Pedagógusok a kistelepülésekért-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában