Gergely Imréné

2022.06.05. 15:24

Kiemelkedő szakmai munkájáért díjazták a fülöpszállási védőnőt

Második alkalommal adták át a Steller Mária védőnői díjakat. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által alapított elismerést húsz kiemelkedő szakmai munkát végző védőnő vehette át a napokban Budapesten, egyikük a fülöpszállási Gergely Imréné volt.

Gulyás Sándor

Az ember teszi a dolgát, és nem vár érte elismerést – vallja Gergely Imréné Fotó: Gulyás Sándor

Gergely Imréné a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium elvégzését követően a Szegedi egészségügyi főiskolán folytatta tanulmányait, szerezte meg 1980-ban a védőnői szakképesítést. 

– Szerettem volna gyerekekkel foglalkozni, így a középiskola befejezése után nem volt kérdés, hogy hol tanuljak tovább. A szakmát Kiskőrösön kezdtem, ahol másfél évig dolgoztam. Fülöpszállásra házasságkötésem után kerültem. Akkoriban ketten voltunk. Az önkormányzat a gondozotti létszámot figyelembe véve tizennégy éve vonta össze a két körzetet, de huszonegy éve dolgozom egyedül, előtte helyettesítőként láttam el a másik körzetben a védőnői feladatokat – mondta el hírportálunk érdeklődésére Gergely Imréné. 

A fülöpszállási védőnő negyvenkét éve van a pályán, azt vallja, hogy az eredményes munkához a szakmai hozzáértés mellett szeretetre és odafigyelésre van szükség. 

– Védőnőnek lenni kihívás, hiszen ez nem csupán egy munka, hanem hivatás, amit szívvel és lélekkel lehet csak igazán végezni. Szakmailag és emberileg is folyamatosan naprakésznek kell lenni. A területi védőnői tevékenység igen sokrétű, a születéstől az óvodás-, majd az iskoláskorban is (a kistelepüléseken nincs külön iskolavédőnő, így a területi védőnő feladata az iskolás gyermekek ellátása is) figyelemmel kísérjük a gyermekek testi, lelki fejlődését, segítjük tanácsainkkal a szülőket. A fejlődés megfigyelése mellett kiemelten fontos a családok lelki támogatása. Nagy odafigyelést igényel az is, hogy ha bármilyen eltérést észlelek a gyermeknél, jelezzem a szülők felé, és a megfelelő ellátási területre irányítsam őket – fogalmazott Gergely Imréné. 

A fülöpszállási védőnőt nagyon meglepte, hogy jelölték a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által alapított díjra. Az utolsó pillanatban értesítették róla, hogy ő az egyike annak a húsz védőnőnek, aki megkapja a Steller Mária-díjat

– Az ember teszi a dolgát, és nem vár érte elismerést. A Steller Mária védőnői díj hatalmas megtiszteltetés számomra, főleg, hogy ezek után nagyon sok pozitív visszajelzést kaphattam a munkámról. A legnagyobb jutalom azonban az, amikor az édesanyák és az édesapák mondanak köszönetet, ekkor érzem igazán, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt negyvenkét év – tette hozzá Gergely Imréné. 

Steller Mária védőnői díj

A Steller Mária védőnői díj a területi védőnők kiemelkedő szakmai munkájának és elhivatottságának elismerését hivatott szolgálni, különösen a három év alatti gyermekes családok támogatásában, valamint a társadalom figyelmének felhívása a védőnők áldozatos munkájára. A díjat évente minden megyéből egy védőnő kapja. A díj oklevélből és plakettből áll, amely Bessenyei Odette szobrászművész alkotása. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában