Gyermekáldás

2022.06.14. 19:50

Kevesebb újszülött látta meg a napvilágot Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun megyében 1015 újszülött látta meg a napvilágot az év elejétől március végéig. Ez a legalacsonyabb érték 2019 óta.

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedévente teszi közzé az adatokat, melyekből kiderülnek a tendenciák. Az elemzők egy része azt mondja, hogy a koronavírus-járványnak köszönhető, hogy a családok nem vállalnak elegendő gyermeket. Ez lehet részben a magyarázata a kevésbé kedvező számnak, de teljes áttekintést nem ad. Ha ugyanis megnézzük a tavalyi első negyedévi értéket, akkor azt láthatjuk, hogy 1181 baba született, pedig 2021 januárja és márciusa között az ország keményen küzdött a járvány ellen. A gyermekek fogantatása pedig 2020-ban történt, akkor, amikor már járvány volt az országban. 

A születések alacsony számára nehéz pontos magyarázatot adni, pedig az anyagi hátszél is megvan a családok bővítésére. 

Mint ismert, 2019-től a kormány mintegy 1618 milliárd forintnyi babaváró hitelt folyósított azoknak a házaspároknak, akik gyermekek vállalását tervezték. Több mint 150 ezer házaspár vette fel idehaza ezt a támogatást, azt ígérve, hogy több utódot vállalnak. Ennek kapcsán a házasságot kötöttek száma is jelentősen megemelkedett. Írtunk arról, hogy 2020 első negyedévében – Bács-Kiskun megyében – több mint kétszer annyian álltak az anyakönyvvezetők elé, mint egy évvel korábban. Nem kizárt, hogy a babaváró hitel tízmillió forintos összege motiválta a párokat, azonban a születések számát tekintve az idei első negyedév visszaesést hozott. Azaz nem született annyi gyermek, amennyire számítani lehetett volna. A statisztikusok szerint az is probléma, hogy kevesebb azon nők száma, akik gyermeket tudnak vállalni. Az ország népességszámának csökkenését megelőzendő, az lenne az optimális, ha a nők legalább két vagy inkább több gyermeket szülnének. Sajnos a termékenységi arányszám 1,56 volt 2020-ban, azaz kevesebb mint két gyermek jutott egy nőre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában