Kecskemét/Budapest

2022.06.24. 18:44

Kandósok és bolyaisok értek el sikert az országos versenyen

Kecskeméti kandós és bolyais diákok példaértékű sikereket értek el a 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

Sebestyén Hajnalka

Giricz Dávid és Csollár Ferenc már több versenyen is remekelt

A Magyar Innovációs Szövetség 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyén az idei tanévben 122 pályamunka közül választotta ki az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló 27 fős bírálóbizottság a kidolgozásra érdemes legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos projekteket. A díjátadót Budapesten tartották meg. 

A versenyen Kovács János, a kecskeméti Bolyai János Gimnázium 11. évfolyamos tanulója II. díjban részesült, konzulens tanára, Sikó Dezső az elmúlt évek sikeres felkészítő munkája alapján díjazásban részesült. 

A díjazott MateKIT oktatóprogram Kovács János tanuló többéves kitartó, magas rangú szakmai munkájának eredménye. A MateKIT egy matematikai oktatóprogram, amely az iskolákban sokszor kihasználatlanul heverő tabletekre, okostáblákra, okostelefonokra készült. Az általános iskolás tananyag törzsrészét lefedi. A jól algoritmizálható és a tanulók számára sok gyakorlást igénylő feladatok tervezésére és javítására feladatgenerátorokat tartalmaz, melyek kijavítják a diák munkáját, azonnali visszajelzést nyújtanak. A tanárnak csak egyes diákok hibakeresésére kell figyelni. Minden tanulócsoport differenciált feladatot kaphat. Órai és otthoni gyakorlásra, könnyen osztályozható számonkérésre egyaránt alkalmas. A program nagy előnye, hogy tanórák keretein belül és önálló tanulásra is használható. Egy tanár írathat dolgozatot a programmal, és előtte megmondhatja a diákoknak, hogy milyen beállításokkal gyakoroljanak otthon, így pont arra tudnak készülni, ami a dolgozatban lesz. Ez a diákok motivációját az önálló tanulásra nagyban növeli, mert tudják, hogy nem feleslegesen dolgoznak. 

Ugyanezen a versenyen a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikumból kettő pályamunka kidolgozására volt lehetősége a fiatal innovátoroknak. Az egyik projekt a Smart Parking 1.0, Balázs Tibor Ferenc és Takács Dávid munkája. A projektben egy sorompóval lezárt és érzékelőkkel telepített parkoló webes felületen történő felügyelete, foglaltsági adatainak kijelzése, üres parkolóhelyekre történő vezetés megvalósítása a cél. A projektet a bírálóbizottság dicséretben részesítette. 

Másik kandós projekt a Multikar 2.0, Giricz Dávid és Csollár Ferenc munkája. A projekt egy saját kivitelezésű multifunkcionális kisjármű, mely egy robotkar segítségével képes például rakodási és szállítási folyamatok elvégzésére. A járművek webes felületen keresztül kommunikálnak egymással, illetve az irányítójukkal. A csapat munkája kiemelt dicséretben részesült, meghívást kaptak a díj­átadóra, mely június 13-án volt a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. 

A csapatok mentora Ladányi Sándor oktató egyike volt annak a nyolc mentornak, akiket munkájuk elismeréseként díjazott a Magyar Innovációs Szövetség. 

A kandós tanulók és mentortanáruk díja mellett az iskola, a Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum is átvehette az innovatív iskola elismerő díjat. 

A Multikar 2.0 projekt más országos versenyeken is sikeres volt, a Szegedi Innovatív Informatika Versenyen II. helyezést ért el, a 25. Országos Konstrukciós Versenyen első helyezést érdemelt ki. Az országos szakmai megmérettetéseken elért számos eredmény tükrözi a Kandóban tanuló diákok szakma iránti elkötelezettségét. A diákok minden támogatást megkapnak a Kandóban ahhoz, hogy hasonló eredményeket érjenek el.

Kovács János


Újabb rangos versenysiker

Kovács János, a kecskeméti Bolyai János Gimnázium 11. évfolyamos tanulója a múlt hétvégén egy másik versenyen is szép eredményt ért el. A Kutató Diákok szervezésében az Országos Tudományos Poszterversenyen a Mate KIT oktatóprogramját mutatta be, és 3. helyezést szerzett vele.

Az alkalmazás elérhető Google Playből. A [email protected] email címen jelentkezők ingyenes letöltési lehetőséget kapnak, illetve iskolakezdéskor az applikáció egy hétig ingyenesen letölthető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában