Fontos tudnivalók!

2022.06.13. 13:42

Itt a nyár, lehet pancsolni: ilyen minősítést kapott a Bács-Kiskun megyei szabadstrandok többsége

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közelmúltban elkészült értékelése szerint a minősített hazai szabadvízi fürdőhelyek többsége jó vagy kiváló minősítést kapott.

Várkonyi Rozália

Borítóképünk a kunfehértói strandfürdőnél készült. Fotó: Pozsgai Ákos/archív-felvétel

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2021. évi összesítésből kiderül, hogy az országos helyzetkép szerencsére nagyon kedvező. A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. A szezonban üzemben lévő 27 természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezeknek az ellenőrzését is folyamatosan végzik – derül ki a hivatalos tájékoztatóból.

Mint megtudtuk, a kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább négyszer ellenőrzik a vizek minőségét – egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. 

A természetes fürdővíz minőségét a baktériumok száma alapján határozzák meg, az elmúlt négy év legalább 16 eredménye alapján. 

Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez a kockázat alapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik.

Bács-Kiskun megye hét természetes kijelölt fürdőhelye:

  • Soltvadkert – Vadkerti-tó
  • Dunapataj – Szelidi-tó
  • Kiskunmajsa – Szabadstrand
  • Baja Kamarás – Duna
  • Kecskemét – Záportározó
  • Kunfehértó – Szabadstrand
  • Tiszakécske – Szabadstrand

Ilyen a Bács-Kiskun megyei szabadstrandok vízminősége

Minden fürdőhely nyitását mindig megelőzi egy mintavétel. Bács-Kiskun megyében hat kijelölt természetes fürdővíz esetében megfelelő vízminőséget mutatott, így a szezon nyitásának nem volt akadálya. Megyénkben a természetes fürdővizek többségénél egy szezonban általában 4-5 mintavétel történik, attól függően, hogy az üzemeltető által meghatározott fürdési szezon milyen hosszú – írja a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal.

Mint írják, a tiszakécskei szabadstrand nyitását 2022. június 15-ére tervezik, ezért a vízminőség megállapításához a mintavételre június 1-jét követően került sor.

A 2022. évi megyei vízvizsgálati eredmények fürdőhelyenként a kormányhivatal honlapján érhetők el.

Veszélyes a nem kijelölt fürdőhelyeken pancsolni

A Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal felhívja a figyelmünket, hogy a kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű, nem kijelölt fürdőhelyeken a fürdőzők komoly veszélynek vannak kitéve, hiszen hányásos-, hasmenéses megbetegedésük, szem- vagy fülgyulladásuk is lehet. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon általában a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízi mentő. Javasolják, hogy nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódjunk hol találhatók kijelölt fürdőhelyek, és azoknak mi az éves minősítése, legutóbbi vízvizsgálatának eredménye.

Fontos tudni még, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változhat, illetve és a sodrás is veszélyt jelenthet. Felhevült testtel ne ugorjunk hirtelen a vízbe! A szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában