Galériával

2022.06.21. 16:05

Értéktér elnevezéssel nyílt állandó helytörténeti kiállítás Bugacon

A húsz évvel ezelőtt megvalósult helytörténeti gyűjtemény kibővített tárlata új helyszínen, a Bugaci Csárdánál várja a jövőben a látogatókat. Az állandó kiállítás ünnepélyes megnyitóját hétfőn tartották.

Vajda Piroska

Kovácsné Kis Éva alpolgármester és Szabó László polgármester vágta át a szalagot.

Fotó: Vajda Piroska

Az Értéktér névre keresztelt állandó kiállítás öt helyiségben mutatja be a korábbi gyűjtemény tárgyait, emlékeit, illetve a helyi értéktárba felvett értékeket. A termek nevet is kaptak, ezzel is utalva a kiállítás témájára.  A Stelázsi nevű terembe eleink konyhai berendezési tárgyai láthatók. A Fészer elnevezésű terembe a régen használt mezőgazdasági munkaeszközöket mutatják be. A Sifonér teremben a régi tisztaszobának állítanak emléket. A korábbi helytörténeti gyűjtemény emlékszobája a Rangosok nevet kapta. Ebben a teremben helyet kapott többek között dr. Szabó Gábor állatorvos, Abonyi Imre négyesfogathajtó világbajnok, Herbály János, aki több ezer fotón örökítette meg a település életét és Czakó Ferenc helytörténész. A Fonó névre keresztelt teremben elhelyezett iratok, képek Bugac történelméről mesélnek. Az okostelefonokkal leolvasható QR kódok segítségével pedig még több fotó találhatnak a település életéről az érdeklődők – sorolta Kengyel-Virág Veronika a helyi értéktár bizottság elnöke.

– A termek berendezésekor sokat beszélgettünk arról, hogy azok a régi emberek, akik ezeket a tárgyakat használták, csak azért, hogy kenyér kerüljön az asztalra, vagy ruha a szekrénybe, milyen rengeteg munkát végeztek és, hogy az eszközeik milyen aprólékos gonddal készültek. Nagy ajándék volt számunkra egy pillanatra megállni és ezen elgondolkodni. Abban bízunk, hogy a kiállítás látogatói is hasonló tisztelettel és szeretettel nézik majd végig a termeket – fogalmazott a helyi értéktár bizottság elnöke.

Elmondta még, hogy a kiállítás megvalósításában a helyi értéktár bizottság tagjai – Herbály Jánosné, Lesták Sándorné, Kovácsné Kis Éva és Endre Imre korábbi polgármester – segítették. Kiemelte, Endre Imrét, aki húsz évvel ezelőtt létrehozta a helytörténeti gyűjteményt, amely a mostani kiállítás alapját is adja. Köszönetet mondott Tóth Mariannak, aki a pályázati munkát végezte, biztosítva ezzel a kiállítás megvalósításához a szükséges anyagi forrást. Az állandó kiállítás a Hungarikum pályázatból elnyert támogatásból valósult meg.

Szabó László polgármester a megnyitón arról beszélt, hogy minden településnek vannak értékei, ám azokat fel kell ismerni, össze kell gyűjteni, és bemutatni, hogy ezzel életben tartsák a hagyományokat. Ezért nagyon fontos a Hungarikum mozgalom, amit Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke hívott életre. A Hungarikum Bizottság felhívására jöttek létre a helyi értéktárak, értéktár bizottságok. Ezek nagyban hozzájárulnak, ahhoz, hogy a települések megtalálják az értékeiket, ezzel erősítsék a helyi identitástudatot, a népesség megtartó képességüket – mondta a polgármester a honatyát idézve.

Arról is beszélt, hogy hosszú évek munkájával jutottak el a Értéktér megvalósításáig. Több mint egy évtizede fogalmazódott meg, hogy a helytörténeti gyűjteménynek kellene egy megfelelő, autentikus helyszín. Miután az önkormányzat megvásárolta a magyar Alföld egyik gyöngyszemét, a Bugaci Csárdát, melynek történelme egészen az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza, pályázati támogatásból felújították az épületegyüttest. Ekkor jött az ötlet, hogy a korábban ajándékboltként és kézműves műhelyként használ épület alkalmas lenne a helytörténeti gyűjteménynek. Az Értéktér megvalósítása egy hosszútávú projekt része. Abban bíznak, hogy a felújított csárdába érkező csoportok a helytörténeti gyűjteményt is megnézik majd és tovább viszik Bugac jó hírét – hangsúlyozta Szabó László.

Az Értéktér megnyitóján a Bugaci Népdalkör bugaci népdal csokorral, míg Kovács Nóra, Néma Ramóna és Szűcs Rita szavalatával varázsolt ünnepi hangulatot. Az esemény zárásaként Kovácsné Kis Éva alpolgármester és Szabó László polgármester közösen vágta át a nemzeti színű szalagot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában