Galériával

2022.06.10. 15:03

Elismerték az egészségügyi dolgozók munkáját Kecskeméten

Pénteken rendezték meg az Ápolók Nemzetközi Napját Kecskeméten. Ennek keretében 21. alkalommal szervezett Regionális Ápolási Konferenciát a Bács- Kiskun Megyei Oktató Kórház, amelynek a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar biztosított helyet.

Barta Zsolt

Papp-Szekeres Anita, a megyei kórház ápolási igazgatója és dr. Horváth Zsolt a megyei kórház-főigazgató helyettese adta át az elismeréseket. Fotó: Barta Zsolt

A rendezvényen elismeréseket adtak át az egészségügyi dolgozóknak, majd az ünnepség után kezdődött meg két szekcióban a szakmai tanácskozás. 
Papp-Szekeres Anita, a megyei kórház ápolási igazgatója beszédében hangsúlyozta, Florence Nightingale brit ápolónő, a modern nővérképzés és betegellátás elindítójának a születésnapja az ápolók napja szerte a világon, így nálunk is. Nekünk is volt hasonló nagyságú egészségügyi szakemberünk, aki pont akkor élt. Kossuth Lajos kormányzó 1848-ban bízta meg húgát, Kossuth Zsuzsannát a tábori kórházak ápolási felügyeletével. Elmondta még, hogy gyönyörű az ápolói hivatás, azonban az is igaz, hogy egyre kevesebb munkatárssal kell ellátniuk az évi 70 ezer kórházi és a milliós nagyságrendű járóbeteget. 

Pénteken a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán adták át az elismeréseket. Fotó: Barta Zsolt

A megyei kórház ápolási igazgatójától dr. Horváth Zsolt, a megyei kórház-főigazgató általános helyettese vette át a szót, aki felidézte a város kórházi ápolási történetét. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézetben több mint 1700 munkatárs az év 365 napján azért dolgozik, hogy egy hatalmas embertömeg minél hamarabb meggyógyuljon. Majd köszönetet mondott munkájukért. 

Kecskemét önkormányzata nevében Engert Jakabné alpolgármester üdvözölte az ápolókat, majd tőle dr. Oláh András az Országos Szakképzési Központ vezetője vette át a szót, aki hangsúlyozta: őszintén fog beszélni. Az egészségügyi szakiskolás diákok, fele sosem dolgozik majd a szektorban, ez már rövidtávon óriási gondot jelent. Megjegyezte: a diplomás szakápolók száma egyenes arányban áll a halálozási adatokkal. 

Ha valahol 60 százalékos a diplomások aránya, akkor ott 30 százalékkal kevesebben halnak meg, mint ott, ahol csak 30 százalékos a magasan képzett okleveles ápolók száma. Idehaza az ápolókon belül a diplomások száma csak 12 százalékos, amely elgondolkodtató 

– nyilatkozta a baon.hu-nak a szakember. 

A köszöntők után a szakmai elismeréseket adott át a kórház vezetése a munkatársaknak. A nap ezt követően tudományos tanácskozással folytatódott. 

A Bács-Kiskun megyei Oktatókórház elismerései: 

Kiváló Ápoló Díjat vehetett át: Csúriné Geisztheimer Ilona a Speciális rehabilitációs osztály ápolója, Géczi Beáta a Kiskunfélegyházi Telephely ápolója, Kósáné Szél Margit az Ápolási osztály egyik ápolója, Nagy Edina Arc-, Állcsont, Szájsebészeti és Fül-orr-gégészeti osztály ápolója és Studer Béla, a Csecsemő és Gyermekgyógyászati osztály s. ápolója. 

Kiváló Asszisztens elismerő címet kapott: dr. Tóthné Kiss Hajnalka a Központi radiológiai osztály asszisztense, Faragó Ildikó I. Belgyógyászati osztály asszisztense és Klopcsek Tamásné a Kalocsai Szent-Kereszt Kórház szakasszisztense.

Ápolási Igazgatói Dicséretet kapott: Czégányné Lakos Ildikó a Szülészet-nőgyógyászati osztály asszisztense, Csík Józsefné a II. Belgyógyászati osztály ápolója, Garaczi Lászlóné a Speciális rehabilitációs osztály ápolója, Herczeg Zsuzsanna a Fizio,- és Mozgásterápiás osztály gyógytornásza, Jani Mária a Tüdőbelgyógyászati osztály gazdasági nővére, Kovács Imre a Reumatológiai osztály ápolója, Kovács Katalin a Szülészet-nőgyógyászati osztály, Műtő műtős szakasszisztense, Kovács Mónika a Reumatológiai osztály ápolója, Polyák Józsefné a Traumatológiai osztály ápolója, Szurok Margit a Neurológiai osztály ápolója, Terjék Éva a Traumatológia osztály ápolója és Tóth Györgyné a Bőr-, és Nemibeteggondozó Intézet ápolója.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Elismerései:

A Bács-Kiskun Megyéért Díjat vehetett át: Balázsné Szabó Anikó (Bőr-, és Nemibeteggondozó Intézet), Kusztor Rózsa (Központi Radiológiai osztály), Lantos Lenke Onkoradiológiai Központ, Somogyi Erika (Gasztroenterológiai osztály), Hürkecz Attila Jánosné (Kiskunfélegyházi Telephely), Tindik Anikó (Kalocsai Szent Kereszt Kórház), Blinszki Imréné (Baja Városi Kórház), Csüri Andrásné (Baja Városi Kórház)

A Magyar Ápolási Egyesület Országos vezetősége kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül „Elismerő Oklevél és ezüst kitűző” kitüntetésben részesítette: Borsosné Mócza Krisztina (I. belgyógyászati osztály), Melkvi Gabriella (Arc-, Állcsont, Szájsebészeti és Fül-orr-gégészeti osztály)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában